Учениците от ПГ по електротехника и електроника заеха отборно трето място на младежко техническо изложение в Горна Оряховица

Деветокласник от ПГ по електротехника и електроника създаде ръка манипулатор, която се задвижва дистанционно от приложение за телефон. Атанас Пелтеков изработил устройството на 3D принтер с подкрепата на фирма „Милара“, откъдето  му предоставили някои от компонентите. Разработката на амбициония младеж бе представена на изложение на младежкото техническо творчество в Горна Оряховица. 60 професионални гимназии и 5 университета, както и участници от съседни балкански страни, показаха уникални иновативни изделия. Ръката манипулатор може да държи и придвижва по-леки предмети. Намира приложение в производството, където не може да се използва човешка ръка, както и за автоматизиране на процесите. Голямата мечта на Атанас била са има собствен 3D принтер, затова в продължение на няколко години събирал пари, за да си го купи и това да му даде свобода да експериментира. Неговият чичо пък дарил  компютърно устройство за триизмерен печат на гимназията.

Пловдивските ученици от ПГЕЕ заеха отборно трето място на изложението, спечелиха парична награда, както и плакет за отлично представяне от организаторите на престижното събитие.

11-класникът Цветан Ючев се представи със CNC система за чертане и изработка на печатни платки. Тя позволява изчертаване на платки и букви, които впоследствие могат да се принтират. Съучениците му Иван и Живко пък презентираха цифров честотометър, разработен с помощта на преподавателите по практика от специалност „Микропроцесорна техника“. Устройството може да се използва за измерване на електрически величини в учебния процес и в производството.

В гимназията днес  беше организирана фотоизложба под надслов „Eразъм+ в ПГЕЕ“. За поредна година училището се присъедини към инициативата “ERASMUS DAYS”, в която са включени над 1700 училища, професионални гимназии и организации от цял свят, работещи по програма „Еразъм+“. Фокус на тазгодишната инициатива са международната мобилност и европейското гражданство, а основни цели са запознаване с европейските ценности и култура, разширяване обхвата на програмата и информираността сред учениците и педагогическите специалисти, както и разпространяване на резултати от реализирани до момента мобилности. Настоящи и бъдещи участници по проекти представиха свои снимки от практики във Великобритания, Германия, Чехия, Италия.

1 КОМЕНТАР

  1. Този е много умен значи
    Аз бях там това момче с черната тениска е направило проекта

Коментарите са затворени.