Радостин Чолаков получи 6.00, разработки на ученици от гимназията са с отлични оценки на престижното състезание

Деветокласникът от Математическата гимназия Радостин Чолаков за втора поредна година е лауреат на най-престижното ученическо състезание по информационни технологии в страната.  Създадената от него платформа за обработка на човешка реч чрез невронни мрежи и изкуствен интелект “АзБуки.ML” получи оценка 6.00 на националната олимпиада по информационни технологии. Проектът му печели първо място в категория “Разпределени уеб приложения”, която по тазгодишния регламент е предназначена за състезателите от 11–12 клас. Така отново Радостин е най-младият лауреат на олимпиадата.

Припомняме, че миналата година Радостин отново бе сред отличените с оценка 6.00 в категория за 9–12 клас по тогавашния регламент на НОИТ. В началото на текущата учебна година друг негов проект — AnyGoal , също бе отличен с първо място в страната на националния турнир “Джон Атанасов”. Разработките му предизвикват голям обществен интерес и намират все повече потребители.

Разработки и на ученици на Математическата гимназия получиха отлични оценки на олимпиадата. Това са двата проекта на 7-класничките Диана Начева и Денислава Бонджева, на Стоян Ганчев и Дуйгу Рамадан, на Габриела Чавгова и Елена Кикьова. С 5.57 бе оценен и проектът на Кирил Димов – „20 лазерен принтер“, от ПГ „Владимир Заимов“ в Сопот.

Националното жури одобрява предложените за класиране за финалния кръг проекти, а самият финал включва два етапа — тест и защита на проект. Общата оценка се получава след сумиране на бележките от двата етапа.