Радостин Чолаков е най-младият сред отличените водещи млади лидери и иноватори

Десетокласник от Математическата гимназия се озова в престижния списък на отличените в тазгодишната класация „30 под 30“ на списание Forbes България. Радостин Чолаков е най-младият иноватор в поредната селекция за водещи млади лидери, изобретатели и предприемачи, готови да променят средата, около нас. Това е деветото издание на проекта в България, което отличава постижения в ceктoри като бизнес, спорт, социално предприемачество, наука, технологии, здравеопазване, култура и медии. Условието е номинираните да са показали значителен успех в своята област и да въплъщават ценностите на Forbes за предприемачески дух и иновативност.

„Това е наистина сериозно и отговорно признание, благодаря за номинацията, селекцията и професионалното отношение“, коментира Радостин.

Преди месец той влезе за втори път в списъка на отличниците на България. Талантливият десетокласник е първият двукратен носител на наградата, като този път тя му бе присъдена за разработка на изкуствен интелект на български език.

През октомври Радостин получи награда „Джон Атанасов“. На Националната олимпиада по информационни технологии през тази година спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ за своя проект „АзБуки.ML“. Създаденият от него изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност.

През тази година 15-годишният ученик грабна и статуетка от “Българските ИТ Оскари”. Той взе отличието в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com). Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.