С тържествен концерт-спектакъл във Военния клуб ОбУ „Йордан Йовков“ ще отбележи юбилея си

Деветокласник открива изложба на икони по повод 80-годишнината на Обединено училище „Йордан Йовков“. Това е втората експозиция на талантливия младеж, който преди няколко месеца презентира творбите си в Дома на учителя в Стария град. Въпреки че е мюсюлманин, един ден той се озовал в християнски храм с баба си и бил пленен от изображенията на светците.

„Случи се нещо необяснимо и когато се прибрах вкъщи веднага започнах да рисувам Света Богородица. Първо с молив, а след това с темперни бои. Преди да започна да рисувам, отварям лаптопа, за да намеря иконата, която искам да направя и да ми бъде по-лесно. Когато ходя в храмовете си правя снимки, които също ми помагат да бъда прецизен “, разказва Ангел. Талантът му бил забелязан от преподавателя по рисуване Христо Журналов, който го насърчил да продължи да рисува икони. Така се появили Богородица с Младенеца, Богоявленската икона, изображенията на светите братя Кирил и Методий.

Сега Ангел има у дома 20 рамкирани икони, част от които ще бъдат показани на юбилейното тържество на 8 ноември във Военния клуб. Творбите му ще са изложени във фоайето, за да бъдат видени от съучениците и гостите на празника.

„Вкъщи всички сме мюсюлмани, но нашите ме подкрепят, защото виждат колко хубаво рисувам. Влизам и в християнски храм, но не мисля, че има нещо лошо в това, защото смятам, че бог е един“, казва Ангел. Той е категоричен, че само вярващ човек може да рисува икони. Затова преди да седне пред белия лист, задължително се моли бог да направлява ръката му. Мечтае, когато завърши 10 клас, да продължи образованието си в специалност „Стенопис“ на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

Училището ще отбележи своята 80-годишнина с концерт-спектакъл. В ОбУ „Йордан Йовков“ се обучават 230 ученици от 1 до 10 клас.  То е едно от осемте в Пловдив, които работят по общинския проект “Иновативни училища”. Това дава възможност да бъдат променена средата в класните стаи и да се прилагат съвременни методи на обучение. Училището разполага с два компютърни кабинета, с модерна класна стая по природни науки, преносими компютри и мултимедийна техника.

„Имаме доста деца от трудни семейства и с тежки социални съдби. Водим битка всяко дете да бъде привлечено в клас и ограмотено. Училището е неговият втори дом и се радвам, че завършващите основно образование остават при нас и продължават обучението си“, казва директорът Таня Николова.