Открита класна стая и нова детска площадка ще има в „Малкият принц” и „Зора” по проекти на ПУДОС

С екологична лаборатория, класна стая на открито и нова детска площадка ще се сдобият три детски градини в район „Централен“, които спечелиха проекти в конкурса „Обичам природата – и аз участвам“ по ПУДООС.

В двора на ДГ „Буратино“ ще бъде изградена екологичната класна стая, в която ще се правят лабораторни научни изследвания по метода на Мария Монтесори. Постройката ще е изцяло от дърво и екологични материали и ще осигурява места за работа на 15 деца. Подовата настилка ще е прозрачна и през нея ще се виждат поставените дървени пънчета и стружки. Вътре малчуганите ще ходят боси, като по-малките ще играят образователни игри и ще редят пъзели, а по-големите ще правят изследвания на специални масички.

„Децата ще правят хербарии с растителни видове, събрани от двора и ще проследяват цикъла на живот при растения, животни и хора.  Постройката ще бъде оградена от саксии, в които ще се отглеждат билки и подправки“, разказа директорът на ДГ „Буратино“ Димитрия Добрева.

Тя допълни, че в къщичката ще бъдат инсталирани далекоглед и микроскоп, ще има и познавателни табла за планетите и Космоса, както и за устройството на човешкото тяло.

ДГ „Малкият принц“ ще има нова класна стая в двора на градината.

„На 4 дървени ергономични маси с пейки ще работи една група от около 25 деца. Те ще провеждат уроци на открито, свързани с опазване и наблюдение на околната среда. Предвидили сме и библиотека с енциклопедии, книги и хербарии от различни природни материали“, поясни директорът на ДГ “Малкият принц“ Анелия Божанова.

В съседство на класната стая ще има зона, където децата да се раздвижат след заниманията. Тя ще е покрита с ударопоглъщаща настилка, върху която ще се монтира дървено мостче за баланс.

В ДГ “Зора“ ще бъде инсталирано ново голямо комбинирано съоръжение за игра с пързалки, катерушки и пейки“, информира директорът Дора Янева.