Двойно са се увеличили сигналите за онлайн престъпления срещу деца за 2022 г., показват актуалните данни на Центъра за безопасен интернет, изнесени по повод Международния ден за безопасен Интернет. Ръстът е с 51% в сравнени с предходната година.

„Такъв пик наблюдавахме при първата ковид пандемия – от 100% ръст на сигналите през 2020 г., когато имахме около 16 000 сигнала. За миналата година те са 23 800 сигнала и е много важно да има кой да подаде ръка и да регистрира сигнала, да посъветва родители и деца какво да направят”, коментира пред БНР Антоанета Василева от Центъра.

По думите й за българските деца онлайн тормозът е най-сериозният риск, следван от сексуалната онлайн експлоатация. 90% от сигналите, които са получили на горещата си линия, са за сексуална експлоатация в мрежата, т.е. разпространение на снимки и видео материали, които съдържат еротично или порнографско съдържание с деца, на което деца са карани да се разсъбличат или да извършват сексуални действия.

Другото, което се наблюдава, е онлайн стриймингът на сексуална експлоатация, което ще е предизвикателство за разследващите органи в следващите години, отбелязва Василева. Според нея е много важно родителите и образователната система да са подготвени да посрещнат тези рискове.

За миналата година, освен онлайн тормоза, от Центъра са наблюдавали още измами, злоупотреби и заплахи с фишинг мейли.

Консултативната  телефонна линия за онлайн безопасност за деца – 124 123, е консултирала и помогнала за преодоляването на проблем при 4483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, заплахи, изнудване и онлайн сексуална злоупотреба с деца, публични обиди и унижаване на личността на децата, както и злоупотреба с голи снимки.