От днес две пловдивски училища минават на онлайн обучение. Учениците от прогимназиалния етап на СУ „Христо Г. Данов“ преминават на дистанционно обучение в електронна среда за 2 седмици – до 23 ноември.

Присъственият учебен процес за учениците от 5 до 7 клас на ОУ „Княз Александър І“ се прекратява за една седмица, като до 13 ноември включително децата ще  учат от вкъщи. Учениците от 1 до 4 клас остават в клас присъствено.

Двете училища са първите в Пловдивска област, които се възползват от възможността да предлагат превключване без указание от РЗИ или решение на Областния кризисен щаб, а само възоснова на влошена епидемична ситуация.

Днес заявка за превключване към онлайн режим за 14 дни подава и ОУ „Райна Княгиня“. Причината е, че в училището има 18 отсъстващи учители, учител с КОВИД в болница, двама ученици са с положителни тестове, както и хигиенист. Има и карантиниран клас. Направени са анкети с родителите, предстои днес Педагогическият съвет да реши дали към онлайн обучение да преминат само учениците от прогимназията или от 3 до 7 клас.

Междувременно доста семейства предприемат и самостоятелно стъпки, за да оставят децата у дома и да избегнат контакти, които ги излагат на риск от заразяване. Това може да стане по медицински причини, но и поради опасения от епидемичната ситуация. По данни на Регионалното управление на образованието от началото на годината до момента има 200 деца, които вече учат вкъщи по желание на родителите си.