СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще настроява до четвърти етаж, проектът предвижда специализирани кабинети, библиотека и актова зала. НУ „Хр. Ботев“ ще преустроява съществуващата сграда и ще изгражда мултифункционална зала

Финансиране по Модул 2 на Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция бе отпуснато и на две основни училища от Раковски

Две пловдивски училища успяха да спечелят сами по приблизително 3 млн. лева по Модул 2 на Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027. Тя позволява не само на общините да кандидатстват, възможност да участват имаха и  директорите на училища, които самостоятелно можеха да разработят проект и да го внесат за разглеждане в МОН.

От тази възможност са се възползвали 8 директори от Пловдив. Проектите на две пловдивски училища са сред одобрените. Финансиране получават и две основни училища от Раковски.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще получи 2 944 700 лева за надстрояване на училищната сграда. Проектът на училището е получил предварително одобрение от община Пловдив. Предвижда се надстрояване до четвъртия етаж, обособяване на класни стаи, специализирани кабинети по общообразователните предмети и такива за професионално образование, библиотека, актова зала. Учениците от трите етапа ще бъдат в самостоятелни корпуси, всеки с отделен вход, а за децата с двигателни нарушения е предвиден асансьор. Замисълът е да се изграждат поетапно, така че да се намали времето, в което строителните дейности биха могли да пречат на учебния процес.

В корпусите за начален и за прогимназиален етап са предвидени общи пространства за споделени преживявания, подвижни стени с възможност за обединяване на класни стаи. На четвъртия етаж ще бъдат учебните зали за професионалните паралелки по специалностите „Програмист на изкуствен интелект“ и „Графичен дизайнер“ и кабинетите за иновации, както и по новите предмети „Роботика и виртуален дизайн“ и  „Киберсигурност“.

Проектът на СУ “Св.Паисий Хилендарски”.

„Подготовката за кандидатстване отне два месеца интензивна работа и се радвам, че успяхме да представим отличен идеен инвестиционен проект с актуална количествено стойностна сметка, виза за строителство и добра аргументация за всяко пространство, което ще бъде обособено. Това е най-доброто решение за преминаване към едносменен режим на обучение. Въпреки, че към момента само учениците от началните класове са на една смяна, за следващата учебна година ще търсим вариант и за петокласниците“, каза директорът Ирена Душкова. Тя благодари на кмета Костадин Димитров и зам.-кмета по образование, дигитализация и европейски проекти Владимир Темелков за подкрепата и съгласуването на кандидатурата.

Учителите били въодушевени, че най-сетне ще разполагат с актовата зала. В училището има фанфарен оркестър, мажоретен състав, дамска барабанна формация и ученически бенд, оборудвани по НП „Заедно в изкуствата и спорта“, но им липсвала сцена. Пространство било необходимо и за всички училищни тържества.

Проектът на НУ „Христо Ботев“ предвижда разширяване на училищната сграда и преустройство на съществуващия физкултурен салон в мултифункционална зала. Средствата, които училището ще получи, са 2 998 300 лева.

Финансирането, определено за ОУ „Христо Ботев“ в Раковски, е 1,202 млн. лева. Предвижда се преустройство на съществуващата сграда и изграждане на допълнителни кабинети. ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски ще получи 1,748 млн. лева за изграждане на двуетажна пристройка към основната сграда.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.