Състезанието по правопис на английски език ще се проведе на 23.март

Две пловдивски училища ще домакинстват регионалния кръг на 14-ото състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling Bee Junior, което ще се проведе на 23. март (събота) от 11 часа. Това са ОУ „Княз Александър I” и  СУ „Черноризец Храбър“.

Над 8500 ученици от над 450 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове.  Най-добрите от тях ще се представят на регионалните състезания и ще се борят за правото да бъдат сред националните финалисти, които ще се срещнат на 20 и 21  април в София.

Правописните двубои  („spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им.

Tази година учениците имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE Green, с което организаторите ги насърчават да участват в различни инициативи, свързани с опазването на околната среда. Задачите да свързани с водене на природосъобразен начин на живот, ограничаване на вредните за околната среда продукти и пестене на природни ресурси.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие” в партньорство с Фондация „Америка за България“, посолството на САЩ и МОН.

Припомняме, че миналата година петима пловдивски ученици се оказаха сред участниците на националните финали. В категория 1-4 клас – Spelling Bee Junior, участваха Кристиан Златев от ОУ “Д-р Петър Берон”, Мартин Кобуров от СУ „Димитър Матевски” и Йоан Димитров от СУ „Хр.Г.Данов“. Сред финалистите в категория 5-7 клас бяха Виктория Иванова от ОУ “Д-р Петър Берон” и Катрин Аргирова от СУ “Черноризец Храбър”.

През 2022 г. Теодор Хаджиев – тогава седмокласник от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Марково, стана националният шампион на състезанието, след като победи в кръговете с непознати думи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.