„Трябва да модернизираме училищната база“, казва кандидат-кметът на ГЕРБ Костадин Язов и визира СУ “Константин Величков” и СУ “Братя Миладинови”

Районът се нуждае от поне две нови детски градини. Едната може да бъде в двора на ОУ „Стоян Михайловски“, а другата – на бул. „Ал. Стамболийски“. Такава е позицията на кандидата на ГЕРБ за кмет на район „Южен“ Костадин Язов. Според него по този начин да се реши проблемът с липсата на места за най-малките. В детските заведения, в които има възможност, ще бъдат изготвени проекти за нови групи.

„Няма нужда засега да се строят нови училища, 12-те, които са в района са достатъчни, ако се ремонтират базите им и те поемат още ученици“, смята Язов. Той дава пример с училището, което е завършил – „Константин Величков“.

„Строено е по японски проект. В страната има само още едно такова – „Лев Толстой“ в София, което вече е санирано и се ползва рационално.Нашето приема ученици само в едното си крило, но пускане на другите три може да поеме още деца. Става дума за 20 допълнителни класни стаи, които трябва да се реновират. Модернизацията ще доведе до повишаване на качеството на обучението” казва Язов.

Дворът е изцяло вътрешен, което прави училището подходящо за предучилищни групи. В момента са разкрити две, но капацитетът позволява да бъдат обучавани поне още две.

Подобно е положението и с друго училище в района – СУ „Братя Миладинови“, което не работи с пълния си капацитет.

През май Общинският съвет гласува 850 000 лева за ОУ “Стоян Михайловски”. Средствата са за саниране, ограда и спортна площадка. Парите се разпределят в две бюджетни години: 200 000 лева за тази и 650 000 за следващата 2020 година.

Язов възнамерява да подкрепи училищните ръководства за обновяване на физкултурните салони, тъй като повечето се нуждаят от ремонт. Оборудването е остаряло и се налага да бъде подновено.