Даниел Петров от МГ “Акад. Кирил Попов” спечели трофея в категория 5 клас, Димана Праматарова – в групата 9-12 клас

Две златни шампионски купи – най-голямата награда от престижния международен турнир „Математика без граници“, дойдоха в Пловдив. За единадесета година поредна година Несебър домакинства финала на състезанието. То се провежда в два предварителни училищни кръга, полуфинал и финал. Знания на финалния етап премериха 600 ученици от 11 страни – Азербейджан, Армения, България, Естония, Казахстан, Малта, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Узбекистан и Украйна.

Петокласникът от Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” Даниел Петров се класира на първо място в индивидуалната надпревара и спечели златен медал в своята възрастова група, както и най-престижната награда в турнира – златната шампионска купа. Тя се присъжда за всяка категория на участника с най-висок сумарен резултат от полуфинала, проведен в Стара Загора през април, и от финала в Несебър.

Същата златна шампионска купа, но при най-големите – групата 9-12 клас, спечели също възпитаник на Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” – Димана Праматарова. Десетокласничката спечели и още престижни награди от турнира.

Даниел участва във финалния етап на турнира за пета поредна година. Когато е в 1 клас печели сребърен, следват три златни от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. А тази година, след изключително сериозна подготовка, успява да се изкачи на най-високото стъпало в състезанието, печелейки купата.

Успехът му съвсем не е случаен. Дани има спечелени над 50 медала от различни национални и международни състезания. А миналата година е приет в Математическата гимназия с най-високия бал. В началото на учебната година съучениците го избрат и за председател на класа.

Страстта към математиката запалва баща му. Следвайки примера на сестра си, която също е ученичка в Математическата гимназия, той започна да решава задачи още от последната група на детската градина. И решава да надгражда знания в специализирани школи по състезателна математика. Така е и до днес.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.