Мярката е навременна и е сериозна инвестиция за бъдещето на децата, каза днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Очаква се да бъде даден двегодишен гратисен период за задължителния обхват на 4-годишните в детските градини. Това ще важи само за общините, в които има обективни причини това да не се случи от следващата учебна година, каза днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя участва в конференция по повод национално представително изследване на професионалното прегаряне на учителите, извършено по заявка на МОН от експерти на Пловдивския университет.

На пресконференция в МС съвет вчера министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че задължителното включване на 4-годишните в предучилищното образование е разписано в разпоредбата за Държавния бюджет, за да се осигури нужното финансиране. Следващата стъпка ще е промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, според който в момента задължително ходят в детска градина децата на 5 и 6 г.

„Мярката е навременна и е сериозна инвестиция за бъдещето на децата. Колкото по-рано се тръгне на детска градина, толкова по-видими са след това резултатите в училище. Веднага възниква въпросът има ли достатъчно на брой места в детските градини, затова се обсъжда вариант за гратисен период, за да се даде възможност на общините да осигурят места”, коментира Михайлова.

Новото положение ще повиши ангажиментите на учителите от детските градини към механизма за обхват. От тази година детските градини в Пловдив вече имат акаунти в общата междуинституционална платформа. Занапред обаче педагозите ще трябва да обикалят по адресите не само необхванати подгответа, а и 4-годишните.

Според началника на Регоналното управление на образованието Иванка Киркова екипите в детските градини вършат много работа по обхвата, но все още не се работи достатъчно ефективно с електронната платформа и има много деца, които са привлечени, но това не е отразено в системата.

В Пловдив към момента са обхванати 75% от 4-годишните. Докато децата на 5 и 6 години са 90 на сто в забавачката.