Изложба с творенията на младите таланти, които интерпретираха темата за различията, ще се открие на 20 ноември в Балабановата къща

Две втори награди завоюваха таланти на НХГ „Цанко Лавренов“ от Националния ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов”, който взеха участие училищата по изкуствата към Министерство на културата. Отличията са за Елена Маринска и нейната творба „Война за мир“, както и за Мария Кълвачева, която е озаглавила плаката си „Свобода, равенство, братство“. Журито е класирало на първо място Виктория Недялкова от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ за творението й „Водоравни“.

В конкурса на тема „Различията могат да обединяват” се включиха 53 участници, а в комисията за оценка на плакатите участваха представители на Министерство на културата, НХГ “Цанко Лавренов”, Национална художествена академия , АМТИИ, Великотърновски университет, НГПИ „Св. Лука“, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ и специалисти по графичен дизайн и визуални комуникации.

Класираните на призовите места ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Специалната награда „Костадин Отонов“ получава Алисия Менова от НУПИ „Венко Колев“- Троян за „Всички хора имаме сърца“

Призът на Община Пловдив отива при Златина Илиева от НХГ „Цанко Лавренов“ за „Хармония от различия“.

Журито присъди и три поощрителни награди – за Йоана Христова от НХГ „Димитър Добрович“, Сливен, Калина Тошева – НГПИ „Св. Лука“ и Кристина Миланова от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.

Официалното награждаване на победителите ще бъде на 20 ноември от 16 часа в Балабановата къща, когато ще бъде открита изложба с всички плакати от конкурса.

Организаторите неслучайно са избрали темата за различията като провокация към младите хора, позовавайки се на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, където е записано, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.

Приемането на различията е важно. Те могат да разединяват, но и да обединяват, могат да бъдат сила. Всеки отбор или екип има нужда от различни хора с различни възгледи и умения, за да бъде най-добрият, категорични са инициаторите на форума от НХГ.