Отличен английски за авиомеханик в „Луфтханза“, търсят младежи със средно за консултанти продажби по телефона

 dscf9830

Търсенето на инженери е толкова голямо, че се налага преподаватели да ходят на място в големи компании, за да обучава и преквалифицира специалистите там. Това стана ясно на Деня на кариерата в пловдивския филиал на Техническия университет, в който се включиха 54 фирми. За първи път в надпреврата за студенти се включват 6 компании “ловци на мозъци”, които търсят кадри за свои клиенти в България и в чужбина. Съотношението между чуждестранните и българските фирми е почти 2:1 в полза на задграничните. От една страна, чуждите компании са много големи, значителна част от тях са сравнитено отскоро на българския пазар и са в етап на бурно разрастване. От друга, българските фирми нямат навиците да търсят по този начин елитни инженерни и софтуерни кадри за своите екипи.

Задължително условие за отлично владеена на английски език поставят от „Луфтханза“. Всички инструкции за извършване на ремонтните дейности са на английски, както и официалната проектна документация. Компанията предлага програма за обучение на новоназначените кадри, обясни Илиян Василев, който е кадър на пловдивския Технически университет, но израства в кариерата в „Луфтханза“, стартирайки като авиомеханик. По време на четиригодишната си работа във фирмата, той натрупва знания и се изкачва в инженерния отдел за планиране, а впоследствие става лидер на отдела за т.нар. специални проекти, когато се подготвят модификации на типове самолети, изискващи компетентната намеса на производителя.

Позиции за оператори и монтажници предлагат от фирма „Айгер“, към която традиционно има голям интерес от страна на завършващите. Целогодишна стажантска програма за срок от два до четири месеца е офертата на „Киттнер“ – Калояново. Целта е да се даде възможност за професионално и личностно развитие на млади хора без стаж по специалността. На успешно завършилите се издава сертификат. Те имат възможност да работят по конкретна тема с ежеднавната подкрепа на ментор – главен конструктор във фирмата.

От инженери индустриална автоматизация и мениджър продажба се нуждае фирма „Потек“. Компанията провежда ежегодни тематични курсове за обучение на експоатационен и поддържащ персонал и организира тематични специализирани обучения в технически центрове. Фирмата притежава сертификат от международната антикорупционна асоциация за съответствие с конвенцията за борба с корупцията.

Свободната позиция в „Либхер“ е за инженер автоматизация в отдела по поддръжка. Условието е висше техническо образование, опит в програмирането и готовност за работа на смени.

Не само висшисти, но и младежи със средно образование, които имат добри комуникативни умения, владеят чужд език и обичат да работят в офис пред компютър  могат да се реализират като консултанти продажби по телефона. Офертата е на „Телетек“.