20 номинирани от пловдивските висши училища се бориха за титлата в отделните категории на 16-тото издание на конкурса, организиран от НПСС

Две отличия „Студент на годината“ дойдоха в Пловдив. Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи на официална церемония в УНСС снощи най-успешните и активни студенти на България в 16-тото издание на Националния приз “Студент на годината”. 20 кандидати от пловдивски висши училища бяха сред номинираните за титлата в различните категории, а предложенията от цялата страна тази година бяха рекорден брой – 140.

Събитието бе под патронажа на президента Румен Радев. Държавният глава връчи голямата наградата “Студент на годината 2022” на Радина Бодурова – третокурсничка във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков връчи наградата за “Правни науки” на Вяра Трифонова от ПУ „Паисий Хилендарски“ и каза, че я награждава за втори път след отличието й в конкурс за есе за правата на човека. Министър Зарков покани всеки от четиримата номинирани студенти в тази категория да посетят за една седмица Министерството на правосъдието. Вяра е третокурсничка в специалност „Право“ и е с успех 5.89. Владее английски и немски език. Тя е председател на Факултетния студентски съвет на Юридическия факултет на ПУ. Участва в редица публични лекции, конференции и семинари, получава втора награда в състезание симулация на съдебен процес пред Европейския съд по правата на човека. Участник в отбора на Пловдивския университет в международното състезание Джесъп.

В категория “Здравеопазване” наградата беше връчена от заместник-министъра на здравеопазването доц. Александър Златков на Здравко Иванов от Медицински университет-Пловдив. Здравко е петокурсник в специалност “Медицина”. Успехът му е 6,00. Владее английски, немски и френски език. Членува в Младежко научно дружество “Асклепий” и Асоциацията на студентите медици. Печели III място място в сесия “Internal Medicine Oral session” на XX International Congress of  Medical Sciences for students and young doctors. Получава награда за най-добър доклад в сесия “Therapeutic Session” на Science and Youth 2022.

В категорията “Чуждестранен студент в България” наградата беше връчена от посланика на Мароко у нас Закия Ел Мидауи на Марк Шнайдер от Германия, който се обучава в Медицинския университет във Варна.

За “Български студент, обучаващ се в чужбина” беше отличена Елена Николова, която учи висше образование в Италия. Наградата беше обявена от Атанас Мазнев – заместник-министър на електронното управление.

На церемонията бе връчена специалната награда на НПСС на доц. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншови синдикат “Висше образование и наука”. Тя заяви, че студентската общност е уникална и сплотена, и изрази убеденост, че ще бъде направено всичко, за да се чува гласът на талантливите български студенти.

Конкурсът “Студент на годината” е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Основната му мисия е да популяризира, отличава и насърчава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.