Отличието на Министерството на културата е за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми

Беседите „Археология за всеки“ на Регионалнен археологически музей -Пловдив и музейните уроци на Регионалния исторически музей донесоха националната награда за музейна образователна дейност. Отличието се присъжда от Министерството на културата за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми.

В категорията „Музеен специалист от регионален музей” с отличието бяха удостоени главният уредник в Историческия музей Мария Карадечева и екскурзоводът от Археологическия музей Екатерина Илиева.

Карадечева е автор на музейни уроци, които включват дискусия, прожекция на филм, попълване на работен лист или музеен фиш, игра на екскурзовод, изработване на плакат, рисуване на експонати и др., както и на тематични лекции, свързани с експозиция “Българско възраждане” и експозиция “Съединение на България”. Музеят пусна също пътеводител за деца, работни тетрадки, наръчник за учителя и интерактивни игри, за да се превърне в по-привлекателно място за образователни инициативи.

Регионален археологически музей – Пловдив пък успя да привлече вниманието на пловдивчани и гостите на града с авторската си инициатива за безплатни тематични беседи „Археология за всеки“. Желанието на екипа да направи музея едно по-достъпно място, в което всеки да може да започне почивните си дни по един различен начин, привлече множество посетители, които имаха възможност да разширят своите познания за археологията, да узнаят тайните на предметите и съкровищата от музейните зали, да опознаят историята на града с няколко археологически разходки и не на последно място – да се забавляват учейки Беседите са пътешествие през историята, културата, археологията на Пловдив и пловдивския край; разказ за съкровищата, които се съхраняват във фондовете и архивите на музея; за малко познатите или непознати артефакти, свързани с историята ни, и достъпен пътеводител в миналото на града ни и музея като един от носителите и пазителите на културно-историческото ни наследство и памет.

В категория „Културен институт – национален музей/художествена галерия” наградата бе присъдена на Музей „Васил Левски” – Карлово. А отличеният в категория „Музеен специалист от национален музей/художествена галерия” – Пламена Москова, Музей „Васил Левски“ – Карлово.