Едва 20 деца отсъстват от детските градини, във всички 52 ще бъде направена дезинфекция със специален устойчив дезинфектант с наночастици, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

Два класа от Езикова гимназия “Иван Вазов” са под карантина, след като двама единадесетокласници са с положителни проби за КОВИД-19.  Учениците от ХІ б и ХІ и клас и са били на училище последно на 19 и 20 октомври. Изолацията на учениците от двата класа продължава до 30 октомври, съобщава на сайта на училището директорът Вихра Ерамян. Класовете преминават към обучение от разстояние в електронна среда. Незабавно е извършена дезинфекция на училищната града и се спазват всички допълнителни предписания на РЗИ, за да се осигури безопасна среда за провеждане на учебния процес.

Под карантина са и учениците от 3 а клас на ОУ „Алеко Константинов“. На 22 октомври е било диагностицирано дете от паралелката, което е било за последно на училище на 19 октомври, съобщават от областната администрация.

Към електронно обучение преминава 7 г клас на СУ “ Константин-Кирил философ“, където има ученик с положителна проба. Той бил в клас за последно на 20 октомври. Направено е предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства.

Увеличават се случаите в ОУ „Д. Хаджидеков“. Вчера е бил диагностициран ученик от 6 в клас, който за последно е посетил училище на 16 октомври. Извършва се епидемиологично проучване.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий “ в Карлово положителна проба за КОВИД-19 вчера е дал на учител, който преподава на 6 клас. Ползвал е лични предпазни средства, не се налагат допълнителни карантинни и противоепидемични мерки.

Междувременно зам.- кметът Стефан Стоянов съобщи, че едва 20 деца от 10 000, които посещават детски градини, отсъстват заради контакт със заразени от короноавирус родители.

“В този случай се карантинира цялото семейство и детето по препоръки на РЗИ. Там където има болни учители и помощник – възпитатели се карантинира цялата група”, поясни Стоянов.

Във всички 52 детски градини ще бъде направена дезинфекция със специален устойчив дезинфектант с наночастици. С иновативния препарат ще бъдат третирани най-контактни повърхности като врати, маси, столове и шкафчета за дрехи.

Днес в Пловдив по данни на Единния информационен портал има нови 140 доказани с PSR тестове носители на инфецията.