От следващата учебна година учениците ще могат да изберат дали да решават стандартните тестове по български и математика или пък интегрални

От следващата учебна година 10-класниците ще могат да избират между два вида тестове на националното външното оценяване – стандартните по български и математика или интегрални, които ще оценяват наученото и по останалите общообразователни предмети.

Това става ясно от обнародваните в „Държавен вестник“ промени в Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Според измененията националното външно оценяване в края на 10 клас през учебната 2022/2023 г. може да се провежда и под формата на интегрални тестове, като на изпитите по БЕЛ или математика бъдат включени и упражнения по други учебни предмети.

По този начин от следващата учебна година за НВО след първи гимназиален етап има два варианта.

При първия, както и досега, учениците ще решават тест по български език и литература, който включва задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор и за създаване на текст. А по математика – задачи с избираем или със свободен отговор. Във втория случай тестовете ще са интегрални и единият или и двата изпита ще включват упражнения и по други предмети. Учениците обаче ще знаят за всяка задача дали трябва да използват знанията си от часовете по история, биология, химия, изобразително изкуство или друг предмет. В заповедта на министъра в навечерието на следващата учебна година ще бъде определен форматът на конкретния тест и какъв тип задачи ще включва.

Тестовете могат да съдържат най-различни източници, от които учениците да извличат информация – диаграми, произведения на изобразителното изкуство, вестници. Възможността за провеждане на интегрален тест от следващата учебна година на изпита в 4 и 7 клас бе регламентирана в наредбата още миналия септември. Така всички национални външни оценявания от следващата учебна година могат да бъдат или под формата на интегрални тестове, или само по български и математика.

10-класниците със СОП, интегрирани в масовите училища, и се обучават по индивидуални учебни програми, полагат изити по преценка на училищния екип за подкрепа за личностни развитие след обсъждане с родителя.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.