Още трима учители от пловдивски училища са с коронавирус – единият преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и електроника, другият в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, а третият – в Професионалната гимназия по битова техника.

Преподавателите са следвали всички противоепидемични мерки, носили са лични предпазни средства и не са били в незащитен контакт с колеги и ученици. По тази причина в нито едно от двете училища не е наложена карантина на паралелките, в които преподават болните, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Учителят от ПГ по електротехника и електроника е в добро общо състояние и е на домашно лечение. Последно той е бил в клас на 25 септември. Преподава на паралелките от деветите класове и на две в десети, но промяна в организацията на провеждате та учебните занятия няма да има. Извършена е засилена дезинфекция на всички помещения.

Директорът на ПГ по архитектура, строителство и геодезия Мариана Спасова обяви, че заразеният колега е спазвал всички изисквания за защита, затова не се налага карантиниране на ученици и преминаване към обучение от разстояние. Направена е допълнителна дезинфекция на сградата.

Болни деца или преподаватели и карантинирани паралелки и групи има още в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, СУ „Константин-Кирил Философ“, ЕГ „Иван Вазов“, хисарското СУ „Христо Смирненски“, Хуманитарната гимназия, ДГ „Марица“.

По данни на МОН от началото на учебната година до 29 септември 110 (0,01%) ученици и деца, посещавали  детска градина или училище, са с положителни проби за COVID 19. Педагогическите специалисти с установена положителна проба са 74 (0,08%), а карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък, са 140. Временно е преустановен присъственият учебен процес поради карантина за 201 (0,4%) паралелки.