Само едно момиче е постигнало 100 точки на изпита по БЕЛ, 25 са с максимален резултат по математика

11 ученици са с 0 точки и по двата предмета, показват данните на РУО

Само едно момиче е постигнало 100 точки на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас за Пловдив и областта. Затова пък 25 ученици от 9 училища са получили 100 точки на теста по математика, показват данните на Регионалното управление на образованието. Няма ученик с 200 точки от двата изпита, но двама кандидат-гимназисти са с резултат 199,5, каза началникът на РУО Антоанета Пакова.

На НВО по български език в Пловдивска област се явиха 5681 ученици, а по математика – 5652.

0 точки и по двата предмета имат 11 ученици.  Тази година по български език 0 точки са отбелязани за 45 ученици, а по математика 38 деца не са решили вярно нито една задача. Статистиката сочи, че резултатите на седмокласниците тази година са по-слаби от миналата. Пловдив се нарежда на шесто място по математика в страната (35.02 точки) и на девета позиция по български (53.34 точки).

Тази година от МОН не правят класация по училища с мотива, че отделните учебни заведения имат своя специфика и различен брой ученици и че не е редно да се съпоставят петима с 200.

Днес на сайта на РУО ще бъде публикувана статистика за момичета, момчета и общо за двата пола, за да може всеки родител ще провери къде в скалата по успех се намира неговото дете в Пловдив и областта. Това дава възможност да се прецени как да бъдат подредени желанията. Препоръката на експертите е да се посочват максимално много профили и специалности и в никакъв случай да не се рискува с по едно училище.

Припомняме, че профилираните паралелки тази година са общо 82, в Пловдив град са 62. В ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“ и Математическата гимназия (с изключение на професионалните паралелки) приемат равен брой момчета и момичета, съответно по 117, 130 и 65. В Хуманитарната гимназия съотношението е 70:30 в полза на девойките (40 момчета, 90 момичета). Във Френската гимназия квота няма, общият брой ученици е 208. Толкова е и в Националната търговска гимназия.

Професионалните паралелки са общо 139, от тях 87 в Пловдив град. Три нови специалности ще се изучават през следващата учебна година. Едната е “Техник на елтехника” в Професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово, а другите две в Пловдив – „Изкуствен интелект“ в СУ „Паисий Хилендарски и „Пътен строител“ в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“.

На 28 и 29 юни всички ученици, които желаят, могат да видят своите писмени работи в двата центъра за проверка на тестовете – по БЕЛ в Спортното училище, и по математика – в Професионалната гимназия по електротехника. Те трябва да са придружени от родителите си.

Кампанията по прием стартира на 5 юли и ще продължи до 7 юли, както онлайн в единната информационна система, така и в 22 центъра в града и региона. Първото класиране излиза на 12 юли.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.