Седмокласникът от Сопот Лъчезар Петков и зрелостникът Стефан Калпачев от ЕГ “Пловдив” с най-високите резултати от областта – 5.70

Впечатлен съм от нивото, коментира председателят на комисията проф. Пламен Митев от Софийския университет

Лъчезар Петков от Сопот с майка си Красимира Петкова и преподавателя си по история Дончо Ташков.
Лъчезар Петков от Сопот с майка си Красимира Петкова и преподавателя си по история Дончо Ташков.

 

Двама ученици от областта постигнаха отлични резултати на националната олимпиада по история, чийто домакин бе Пловдив. Награди на днешната официална церемония получиха седмокласникът от СОУ “Иван Вазов” в Сопот – Лъчезар Петков, и зрелостникът от ЕГ “Пловдив” Стефан Калпачев. И двамата са постигнали изключително висок резултат – 5.70, от писмения кръг и събеседването.

От всички 21 участници в заключителния етап при седмокласниците, 17 имат отличен успех. Същият процент се вижда и при зрелостниците – от 15, отличниците са 11.

“Историята ми е любим предмет, изключително ми е интересна, затова лесно запомям всичко. Решавам тестове, чета допълнително от учебници извън задължителните за училище. Обичам да чета за Викторианската епоха, Античността, Средновековието”, каза за “Уча в Пловдив” Лъчезар.  Въпросът, който най-много го затруднил на олимпиадата, бил цитат от Питагор. Задачата изисквала да се определи авторът.

Абитуриентът от Английската гимназия – Стефан Калпачев, възнамерява да учи история или класическа филология в Софийския университет, за което изключително ще му помогне резултатът от олимпиадата.

 

Стефан Калпачев от Английската гимназия е щастлив от резултата си.
Стефан Калпачев от Английската гимназия е щастлив от резултата си.

 

Учениците от 12 клас с успех над 5.50 могат да изберат желана от тях специалност с прием по история в Алма Матер, а оценката на седмокласниците ще се зачита за Класическата гимназия в София. Лауреатите в двете възрастови групи получиха медали, а за всички участници имаше книги на историческа тематика от български издателства.

“Олимпиадата не беше никак лека. Успеваемостта е на изключително високо ниво в сравнение с онова, което се преподава в българските училища. Участниците демонстрираха висока грамотност в областта на историята. При оценяването поставяхме като критерии не само учебното съдържание, а по-широка историческа културата. По време на събеседването учениците показаха, че могат словесно да защитават позиции, да защитят и лично мнение, и то не само върху теми и проблеми от старата и възрожденската история, но и засягащи днешното общество. Като корупцията и чуждопоклонничеството”, коментира председателят на комисията и декан на историческия факултет на Софийския университет проф. Пламен Митев.