Отборът на пловдивската Математическа гимназия остана четвърти, но Иван Димитров (правият) се класира индивидуално за националния отбор.

Учениците с най-високи резултати от турнира влизат в националния отбор за световната надпревара

 

Цветомира и Иван (правите) от отбора на ОМГ с най-висок резултат от предварителния кръг на турнира.
Цветомира и Иван (правите) от отбора на ОМГ с най-висок резултат от предварителния кръг на турнира.

 

Иван Димитров и Цветомира Памукчиева  от Математическата гимназия са класирани на първо място в предварителния кръг на националното състезание „Турнир на младите физици”, който се провежда днес и утре в Пловдивския университет. Почти сигурно е, че десетокласникът и съученичката му от 9 клас ще попаднат в националния отбор за световната надпревара. Предварителният кръг е задочен и всеки от участниците може да участва самостоятелно, като направи презентация на някоя от 12-те състезателни теми и разкаже задачата на английски.

10 отбора от цялата страна ще премерят сили в турнира. Честта на Пловдив защитава петорка от Математическата гимназия. Състезанието се провежда върху задачи, подготвени предварително от световния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. То стартира със селективни битки. Всеки отбор минава последователно през трите роли – на докладчик, на опонент и на рецензент. Докладчикът представя решенията на задачата. Опонентът търси слабите места в предлаганото решение и така започва научна дискусия. Ролята на третия отбор е да бъде обективен рецензент, който да прецени доколко отборът докладчик и опонентът му са се справили със задачата и доколко успешна е била дискусията. Всеки отбор е имал три месеца за подготовка.

„Всички са много добре подготвени. Състезанието не е върху изучавания в училище материал. Самият факт, че имаме десет отбора, е доказателство, че децата се вълнуват от физика. Тъжното е, че, понеже ние не можем да им предложим работни места, повечето от тях предпочитат да заминат да учат в чужбина. Те са способни и амбициозни, говорят английски и успяват. Миналата година едно момче от турнира отиде в Оксфорд. Други учат теоретична астрономия, трети са в престижния университет Масачузетс”, коментира за „Уча в Пловдив” председателят на журито д-р. Гинка Екснер от Пловдивския университет.

 

Конкурентите на ОМГ също показаха класа по време на физичните битки.
Конкурентите на ОМГ също показаха класа по време на физичните битки.