Двама зрелостници са получили паник атака по време на днешната матура по български език, каза за „Уча в Пловдив” началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. В единия случай момче е било прегледано от медицинската сестра в училището, която се опитала да го успокои, но въпреки това то отказало да продължи изпита и напуснало. Родителите му са били веднага уведомени. Квесторите са обяснили, че има и втора възможност на 27 август. Вторият инцидент е с момиче, което също се почувствало зле, затова от училището се обадили на Спешна помощ. Медиците установили, че 12-класничката е силно стресирана, но тя поискала да продължи изпита, след като преодоляла първоначалното напрежение.

Едно единствено нарушение отчита РУО в края на изпитния ден. Младеж се опитал да се яви вместо свой приятел на изпита, но бил разконспириран и върнат. Заловени да преписват няма. Анулирани работи също.

Двама зрелостници били на косъм да пропуснат матурата, след като се озовали без документи за самоличност. Родителите им обаче реагирали навреме и ги  донесли преди началото на изпита – акт за раждане и задграничен паспорт. Униформеният на входа сверил данните и потвърдил, че става дума за едни и същи лица. При третия обаче казусът се оказал неразрешим – зрелостникът бил в чужбина и не подменил документите си, а за лош късмет шофьорската книжка му била отнета предната вечер.

За двама ученици със специални образователни потребности е били осигурени материали на езика на Брайл, машина, квестори и консултанти, каза още Киркова.

Тя благодари на медицинските и на екипите на полицията, които са съдействали за гладкото протичане на изпитния ден. “Впечатлена съм също от отговорността на квесторите, както и на учениците”, добави Киркова.