Виктория Трифонова от карловското СУ „Васил Левски“ и Данаил Кръстев от ЕГ „Пловдив“ получиха отличието на МОН на тържествена церемония в Областната управа

Двамата тазгодишни носители на национална диплома от Пловдивска област се оказаха от Карлово, при това са приятели от деца. И са делили една и съща класна стая до 7 клас. На тържествена церемония в областната управа днес с почетното отличие на МОН бяха удостоени пълните отличници Данаил Кръстев от ЕГ „Пловдив“ и Виктория Трифонова от СУ „Васил Левски“ в Карлово.

Националната диплома се присъжда на зрелостници за отличен успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е признание за високите постижения на учениците.

Освен диплома 6,00, Данаил има две пълни шестици и на матурите по български и английски език. Участвал и заел призови места на национални състезания и олимпиади.

Виктория също е с две пълни шестици от държавните зрелостни изпити. Тя е носител на тазгодишната награда на кмета на Карлово за популяризиране живота и делото на Апостола. Участва в множество благотворителни инициативи. Без нея не минава Празник на розата, била е първа подгласничка на Царицата на розата. Години наред помага в организацията като доброволец, танцува в ансамбъл „Розова долина“.

Вики е част от екипа на учебна компания „Калиопа“, която прави ръчно изработени бонбони със сладко от роза. Младите предприемачи сами отглеждат насажденията и приготвят сладкото, което ги прави най-добрата тренировъчна фирма на 2020 година. Така печелят правото да представят страната ни на европейското състезание. А Виктория получава наградата за лидерство.

„Щастлива съм, че и двамата са били ученици на нашето училище. Благодаря на Вики, че избра да остане и след 7 клас. Тя винаги е търсила предизвикателствата – изключително активен и емоционален млад човек, истинска българка“, заяви не без гордост директорът на СУ „Васил Левски“ Мариана Манчева, която присъства на церемонията.

Амбицията и високият успех на Данаил му осигуряват място в ЕГ „Пловдив“, след като завършва 7 клас в родното Карлово. Директорът на гимназията Николай Радев за пореден път подчерта, че това е училище, в което шестиците не се подаряват, а ходатайствата не вървят, така че оценките са повече от реални.

„Не знам как стигнах до тук. Целта ми никога не е била две шестици на матурите, а за националната диплома дори не подозирах. Благодаря за признанието. Но ако бях вглъбена само в уроците, нямаше да постигна толкова. Пожелавам на випуските след мен да имат времето и желанието да се развиват“, каза Виктория, която е избрала да остане в България и да продължи образованието си в Софийския университет. Специалността, на която залага, е „Българска филология“.

Данаил заминава за Мюнхен, за да учи биология в Лудвиг Максимилиан университет.

„Никога не съм бил фен на далечните планове. Считам себе си за изследовател, затова избрах природните науки. Амбицията ми е да специализирам генетика“, каза Данаил и благодари на учителите, родителите и приятелите си, които винаги са го насърчавали по пътя му.

Двамата пълни отличници получиха поздравителни адреси и “Кратка история на човечеството” от областния управител Ангел Стоев. Националните дипломи им бяха връчени от началника на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова с благодарност и заръка да се връщат в училище и да мотивират подрастващите. Тя поднесе поздравителни адреси и на родителите на Виктория и Данаил, които бяха дошли да споделят радостта на сина си.

Приветствие към тях отправиха зам.-кметът по образование и бизнес развитие на Община Пловдив Стефан Стоянов и зам.-кметът на Община Карлово Стойо Карагенски.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.