Убеден съм, че имаме една от най-добрите виртуални класни стаи в света, казва изпълнителният директор на онлайн платформа daskal.eu.Калоян Кирилов

zx620y348_2814812

Калоян Кирилов е изпълнителен директор на daskal.eu. Проектът създава виртуална стая, в която ученик или група ученици могат да учат със своя учител на живо и да правят тестове. Предимствата на дистанционното образование са, че то може да съвместява традиционните методи в училище с модерните технологии.  Проектът си е поставил за цел да накара хората да гледат с по-голямо доверие на онлайн образованието в България и на възможностите, които предоставя. Създателите на платформата са си поставили за цел да помогнат на всеки, който иска да добие нови знания, без значение на каква възраст е. Регистрираните до момента учители са 60.

-Как дойде идеята за създаване на платформата? Има ли някаква лична история, която те провокира да предложиш образователната алтернатива?

-Преди около година имах намерение да запиша големите ми деца на английски. Тогава те бяха в 4 и 5 клас и все още не исках да ги пускам сами да ходят в другия край на София. Това означаваше да съм им шофьор, а нямаше как да отделя толкова време в активните часове на делничния ден. Тогава потърсих възможност как да учат езика онлайн, но държах да е с истински учител. Не исках да гледат клипчета. Не намерих нищо добро в България, което да предлага виртуална класна стая, и решихме да си създадем наша. Платформата разполага с интерактивна бяла дъска и предоставя всички предимства, които бихте имали, ако ходите на частни уроци в дома на учителя или на курсове. Не искаме да повтаряме модела в училище или курсовете, където децата имат различна мотивация, различна скорост на усвояване на материала и различно ниво на подготовка. Затова залагаме на индивидуални частни уроци в групи до 5 човека. Изключения правят групите за езиково обучение за възрастни, където курсовете може да са с повече от 5 човека. Ученикът или родителят имат възможност да изгледа запис на урока. Това е полезна опция, когато трябва да се затвърди наученото или да се проследи как е протекъл урокът. Решението при кого да се обучава е изцяло на ученика. Той може да избира измежду преподавателите по отделните предмети, с които работи платформата.

-Какво е предимството пред останалите подобни платформи в мрежата?

-Повечето хора ни слагат под един знаменател с различни образователни сайтове, но всеки си има ниша. Това, което предлагаме ние, е виртуална класна стая, в която в реално време, с учител на живо, можеш да правиш всичко, което правиш в час. Т.е ученикът или учениците са активни участници в обучителния процес, а не слушат просто лекция под формата на уебинар. По отношение на класната стая, може да видите от клипчетата на сайта ни, че имаме една от най-добрите виртуални класни стаи в света. Когато правя това смело твърдение, то е базирано на функционалностите, които предлагаме. Вижте само математиката ни и ще ви стане ясно това, което имам предвид.

daskal.eu

-Как подбирате учителите или всеки, който иска, може да се включи във видео обучението по съответния предмет. Задължителна ли е професионалната квалификация?

-Нашата вяра е, че никой не знае по-добре от клиента и затова оставяме избора на него. Идеята е в сайта да се регистрират всички учители в България и потребителят може да направи селекция на базата на своята квалификация, опит, цена, система на преподаване. Въвели сме дори рейтингова система. Има две основни изисквания: да имат педагогическа специалност или преподавателски опит. После вече всичко е в ръцете на клиента. Още щом се регистрира на сайта ни, той има достъп до учителя и може да му пише директно и да го попита всичко, което го интересува. Ние не продаваме контакти (да свържем учител с ученик), ние предлагаме техническото средство учителят да може да преподава на всеки един ученик или група от ученици по всяко едно време от всяко едно място.

-Колко са до момента регистрираните учители?

-Всеки може да ги види на сайта ни. В момента са над 60, а имаме още 20 заявки. Просто сменяме системата за качване на учителите и затова се бавим. Предполагам, че до 1 месец ще имаме поне 150.

-Ученици от кои класове са най-активните потребители?

-За момента са повече по-големите ученици, а също и възрастни. Струва ми се, че родителите се притесняват все още, че малките трябва са с физически учител, защото иначе няма да внимават. Понеже системата записва уроците, при нас има дори по-голям контрол, защото може да се види какво е правило детето във всеки един момент от 45-минутен час.
eu е не само виртуалната класна стая, която може да видите от клипчетата. Ние имаме и ЛМС, изграден към виртуалната стая. Т.е. нещо като Мудъл, който може би е познат на някои от читателите ви. Този ЛМС дава възможност учениците да вземат тестове онлайн, има система за комуникация, както стана дума вече, графици, качване на домашни и материали от учителите. Т.е. цялата платформа може да се използва от едно училище или университет, а не само за частни уроци и курсове.