На откритата практика с деца от подготвителните групи в училището присъстваха участници в семинара за качествено управление на образованието, организиран от Сдружението на директорите

Всяко растение израства от семенце, а знаете ли от какво се нуждае то, за да се развива добре, пита преподавателят по биология Росица Василева. Срещу нея обаче не са ученици в класната стая, а 5 и 6-годишни деца от подготвителните групи в училището. Малчуганите са заели места около масички в двора, на които са подредени пластмасови кофички и торбички с почва. Откритата практика, наречена „Да събудим семената“, е част от програмата за екологично образование в СУ „Христо Г.Данов“. Да споделят опит с колегите си дойдоха участници от семинара за качествено управление на образованието от страната, организиран от Сдружението на директорите в средното образование.

Растенията са важни, защото дават кислород, казва 5-годишната Мирослава, и отговаря на зададения от Василева въпрос, че те се нуждаят от слънце и от вода.

С помощта на деветокласници, които влязоха в ролята на помощници, децата направиха своя Чичко Тревичко, засаждайки семена в кофички от киселото мляко, което получили в добавка към сутрешната закуска.

„Това, че използваме за саксии пластмасови опаковки, които старателно измихме, и PVC бутилки за поливане на растенията е в посока на екологичното образование и идеята за рециклирането“, каза предучилищният педагог Олимпия Миран.