ОУ „Алеко Константинов“ направи утринна гимнастика със световноизвестния цирков акробат, от догодина всеки ден ученици ще раздвижват връстниците си преди часовете

Обичайно винаги има закъсняващи за час, но тази сутрин всички дойдоха навреме, даже подраниха, от нетърпение да се включат в утринната гимнастика, казва преподавателят по физическо възпитание в ОУ „Алеко Константинов“ Людмила Калофоридова и се присъединява към учениците си. А те старателно изпълняват упражненията, които им показва не кой да е, а световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов.

Ръководителят на фондацията, подпомагаща таланти в сферата на изкуството, образованието и спорта, дойде тази сутрин в двора на ОУ „Алеко Константинов“, за да направи десетминутна загрявка, която да тонизира децата преди началото на часовете.

„Целта е да подготвим тялото за работа през деня. Искам да усетите ползата от това и да се забавлявате“, обърна се Керязов към учениците.

Упражненията са разработени с помощта на Националната спортна академия. Те са лесни и не изискват специална подготовка или екипировка, но са приятни и ободряващи. Инициативата „Играй гимнастика, бъди здрав“ на Керязов, който е зам.-кмет на община Ямбол, стартира първо в тамошните училища, а на 20 май т.г. ще се проведе първото национално състезание. В него ще вземат участие 46 училища, а председател на комисията, която ще избере най-оригиналната утринна загрявка, е легендарният треньор по художествена гимнастика Нешка Робева.

Според Керязов децата трябва да се включват не по задължение, а с желание, сами да решават какви упражнения да изпълняват, както и музикалния съпровод. На финала на тазсутрешната загрявка шестокласници наобиколиха акробата, за да питат как поддържа тялото си в такава перфектна форма, а четвъртокласничката Дария направи с негова помощ стойка на ръце.

Във физзарядката се включиха и студенти от специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ от Пловдивския университет. Ентусиазирани родители също не побързаха да тръгнат за работа, а застанаха редом до децата и изпълняваха показаните от Керязов упражнения.

„От днес до края на учебната година ще провеждаме загрявка всяка сутрин, а наесен обучени ученици ще заемат мястото на Енчо Керязов. Нищо няма да е задължително, всеки, който реши, че това е начин да получи тонус за старт на деня, може да се присъединява“, каза директорът Марияна Найденова.

Номинации

Фондация “Енчо Керязов” обяви имената на номинираните кандидати в 12-тото издание на годишните награди „Нощ на звездите“. Комисията по избора в категория „Спорт“ отся 10-те най-силни кандидатури от подадени над 100, които да продължат към финалната фаза. В златната десетка има трима представители на Пловдив: Александър Мишенков – аеробика; Александра Тоткова – спортно катерене; Пламена Миткова – лека атлетика.

„Нощ на звездите“ е зрелищен спектакъл, който събира на една сцена най-добрите имена от световния шоу елит. Церемонията по награждаването на финалистите е неразделна част от събитието. За трета поредна година събитието ще се проведе в Пловдив – на 26 август в Античен театър, под патронажа на кмета на града Здравко Димитров.