Докторант от УХТ спечели първа награда на състезание на френски и ще представя България на европейския кръг през юли

Докторант на Университета по хранителни технологии грабна първа награда в петото издание на състезанието „180 секунди“, което се организира у нас от Френския институт в София. Александра Гърмидолова ще защитава престижа на България на европейския кръг, който ще се проведе през юли.

По време на надпреварата тя е представила на френски език в рамките на 180 секунди своята дисертация на тема: „Изолиране и пречистване на биоактивни пептиди от лупина“.

„Трябваше да обясня как протеините от това бобово растение влияят върху здравето на човека – кръвно налягане, антиоксидантна активност, кръвна захар и болестта на Алцхаймер“, разказва Александра. Щастлива е от резултата и вярва, че ще се състезава и на световния финал през октомври т.г. в Рабат, Мароко. До него ще бъдат допуснати представители на 20 страни от Стария континент.

Александра завърша Езикова гимназия „Д-р Асен Златаров“ в родния си град – Велико Търново, с френски и английски език. Като ученичка е участвала в конкурс за млада франкофонска поезия и има три публикувани стихотворения.

Дипломира се в специалност „Технология на ферментационните продукти“ на френски език в УХТ, а сега е докторант в катедра „Аналитична химия и физикохимия“. Неин научен ръководител е Атанас Павлов, единственият академик в Пловдив. Признава, че винаги с лекота и с удоволствие е изучавала чужди езици, но от дете мечтае да изследва как храните въздействат върху здравето на хората.