40 деца са избрали да ходят на лятно училище през ваканцията, вместо са скучаят сами вкъщи.

40 деца са избрали да ходят на лятно училище през ваканцията, вместо са скучаят сами вкъщи.

Категорично против удължаване на учебната година за начален курс до средата на юни, а за прогимназията до края на същия месец се обявяват пловдивски учители и директори. Миналата седмица просветното министерство лансира идеята за съкращаване на ваканцията, тъй като за три месеца децата забравяли наученото, а и в училище щели да бъдат под контрол, тъй като не всички родители можели да осигурят забавления.

По-удачно е да започваме на 1 септември, както са спортните училища, например, но не и да учим през лятото, коментират от гилдията под тепетата. Една от причините са големите горещини, а не всички стаи били снабдени с климатици и това щяло да направи процеса на обучение неефективен. Освен това топлото време през лятото карало децата да гледат основно навън, но и е да се концентрират върху уроците. Юни е месец, в който излизат резултатите от националното външно оценяване за 7 клас и от зрелостните изпити, в който върви кампания за прием в гимназиите, с която са ангажирани повечето училища. Част от школата са училища центрове, в които са ангажирани доста от учителите, а това щяло допълнително да усложни обучителния процес. Лятото е и време, в което се работи с изоставащите, които трябва да наваксат пропуските.

Ако все пак от МОН са категорични, че трябва да се съкрати ваканцията, то това да е за сметка на месец септември, препоръчват учители и директори.

1 КОМЕНТАР

  1. Учениците от 1 до 3 клас да учат от 01.09 до 30.05, от 4 до 7 клас от 01.09 до 15.06, а от 8 до 12 клас от 01.09 до 30.06.
    Един ден в седмицата да се води спортен и в този ден учениците да се занимават само със спорт.

Коментарите са затворени.