Ученици от СОУ „П. Евтимий” създадоха еко комитет, проучват произхода на сезонните зеленчуци на Четвъртък пазара

slide08_front

В този ден учениците съвсем не се налага да дебнат момент, в който да хапват скришом под чина, а могат спокойно да закусят, без да се страхуват от забележки или санкции. В СОУ „П. Евтимий” вече е въведен ден, в който учениците могат в часа на класа да закусват с домашно приготвена здравословна храна. Нововъведението, което било прието с всеобща радост, цели да формира практически учения за целесъобразно хранене. От началото на учебната година училището работи по мултидисциплинарен проект „Здравословният начин на живот в бита и традициите на българина”. В школото вече има създаден и активно работещ еко комитет, в който членуват ученици от 6 и 9 клас. Те инициират проучвания, правят постери и анкети, в които призовават съучениците си да се хранят разумно.

Учителите, работещи по проекта, организирали посещение в Етнографския музей, където учениците се запознали в детайли с традициите и бита на българина, след което направили скици и рисунки на експонати от фонда, които са ги впечатлили.

Изключително атрактивна и полезна се оказала екскурзията до еко хотел „Здравец”. Там децата се срещнали с майстор хлебар и приготвяли ръчни изделия от тесто. Древни игри на открито, работа с природни материали, рисуване сред природата и изработка на рекламни плакати за еко производството били само част от дейностите по време на екскурзията.

Като част от проекта била и срещата и на учениците със специалисти технолози от Университета по хранителни технологии. В лабораториите на вуза те наблюдавали производство на био хляб, научили любопитни подробности за различните видове опаковки и начините на съхранение на хранителните продукти.

По инициатива на членовете на еко комитета ученици проучили сезонните зеленчуци на Четвъртък пазара. Основната цел била да установят какъв е произходът им и се оказало, че повечето са внос. Паралелно с това направили анкети и с биопроизводители и извели предимствана на екологично чистите храни.

Гимназията е сред осемте пилотни учебни заведения, включени в проекта на Община Пловдив и „Световен образователен форум България” – „Иновативни училища”. След няколко месечна работа учителите споделят, че не просто преподават знания, а учебни стратегии, като ръководят учениците как да откриват нужната информация, да я обработват, разбират и усвояват.

„Интензивното общуване между учениците създава предпоставка за индивидуална изява и преодоляване на анонимността. При новия подход на работа в час се тестват и организационните умения на учителя. Активното учене събужда интерес у децата и ги мотивира да се изявяват и активно да участват в учебния процес, учат се да общуват помежду си”, споделя резултатите до момента директорът на училището Валентина Георгиева.