Оркестър „Тракийска младост” на СУ „Любен Каравелов” изпълни на живо „Празнична сюита”, деца, учители и родители се включиха в инициативата „Розите на България”

1000 ученици извиха хоро в двора на СУ „Пейо Яворов”

„Да живее България!”, скандираха 200 ученици от СУ „Любен Каравелов”, облечени в народни носии, а хайдутите от комитет „Родолюбие” произведоха изстрели със старинни пушки и пищови. Точно в 13.30 часа деца и ученици се хванаха на тракийско право хоро в двора на училището и станаха част от мащабната инициатива „Розите на България”.

Над 120 български неделни училища и клубове в чужбина отбелязват днес Деня на Светите братя Кирил и Методий с традиционно българско хоро. Към събитието на МОН се присъединиха българи от 25 държави и близо 1000 училища, детски градини и читалища у нас. Проявата е организирана съвместно с българските общности зад граница, а идеята е обединение в името на съхраняването и разпространението на българския език и култура по света.

Под ръководството на хореографа Гергана Генчева ученици, учители и родители от училище „Любен Каравелов”, в което се изучава фолклор от 1. до 12 клас, оформиха 11 кръга за право хоро. Специално композираната за случая „Празнична сюита” от Стефан Мутафчиев бе изпълнена от оркестър „Тракийска младост” с диригенти Мария и Георги Найденови. За колорита на празника допринесоха членовете на комитет „Родолюбие”, които пристигнаха в четнически униформи.

Директорът на училището Саша Щерева, пременена в пиринска носия, развя родния трибагреник и поведе хорото.

„Трябва да има повече такива каузи, които ни обединяват. В тези дни, когато честваме 142-годишнината на Априлското въстание, когато си спомняме за „пиянството на един народ”, трябва да сме заедно. Дойдохме тук, за да замирише на барут и пролет и да вдъхнем национално самочувствие на децата”, заяви председателят на „Родолюбие” Веселин Петков. Сред членовете на комитета са и родителите на 7-класничката Магдалена Николова, която пее, танцува и свири на гайда. Сестра й Амелия наесен ще бъде наесен в 1. клас, а майката и бащата изобщо не се колебаят, че тя също ще учи в училището, което възпитава в любов към род и родина.

Още едно пловдивско училище се присъедини към инициативата. 1000 ученици от СУ „Пейо Яворов” се уловиха на хоро в двора, начело с 12-класника Вълко Зидаров, който е танцьор в ансембъл “Войводинци”.

Децата от ЧОУ “Бъдеще” също извиха хоро и станаха част от “Розите на България”.