11-годишната челистка спечели трето място и единствената специална награда на международния конкурс

11-годишната музикантка от НУМТИ „Добрин Петков” – Дария Русева, завоюва трето място на Международния конкурс за челисти в Хърватска. Тя спечели и единствената специална награда за най-добро изпълнение на произведение от страната, в която учи.

В престижния конкурс участваха представители от 22 държави.  Петокласничката с преподавател Юлия Марковска има зад гърба си множество концерти и конкурси. Сред последните ѝ награди са първо място на творчески надпревари в Испания и Сърбия и второ – в Русия и Канада. През миналата година тя направи и дебютно изпълнение с оркестър по повод Деня на музиката, когато на 2 октомври младото пловдивско дарование свири с музиканти от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин.

Дария е участник в програма „Полети“ на Фондация „Пловдив -2019“. Средствата, които получава по програмата покриват таксите за участия, разходите пътни и настаняване.

Програмата приема заявления постоянно до изчерпване на бюджета, като всеки желаещ има право на една успешна кандидатура в рамките на 12 месеца.