Уникална сбирка от 680 ютии, събирани 45 години, показва художникът Димитър Добрев в рамките на Празниците на Стария град

Данчовата къща става зона на Николай Хайтов по случай 100-годишнината от рождението на големия родопски разказвач. Там ще има подредена изложба на автора на „Диви разкази“, а ученици от пловдивските училища ще могат да посетят прожекциите на документални филми, предоставени от фондацията на арх. Здравец Хайтов.

Други две изложби, посветени на Хайтов, ще има в Балабановата къща в рамките на Празниците на Стария град, които тази година са под надслов „От огъня – огън“. Поредицата събития ще се случат от 16 до 22 септември. Сред тях  е награждаването на победителите в конкурса „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“, изложбата на внучката на писателя Елица Гигова – „Родопският свят на Хайтов“, представянето на книгата на Елена Хайтова – „Заветът на Козия рог“.

Програмата на Празниците включва изложби, премиери на книги, кино прожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите, работилници.

Една от необикновите изложби е колекцията от 680 ютии на Димитър Добрев, събирани в продължение на 45 години. Художникът обяви, че ще дари сбирката на Стария град, за да може пловдивчани и гостите на града да ѝ се радват. Специално за откриването ще бъде организиран тур на 19 септември от 17 часа, който тръгва от Римския стадион. Димитър Добрев и екскурзовод от Стария град ще разходят желаещите из къщите, където са експонирани ютиите. След това в къща „Хиндлиян“ ще бъде официалното откриване, където някои от ютиите ще бъдат включени (запалени) за демонстративно гладене „По гънките на времето“. Колекцията е с експонати от цял свят  – от 19 век до наши дни. Най-малката е с тегло от 10 грама, а най-голямата стига до 10 килограма.

Празникът включва Есенен панаир на занаятите, в който над  60 занаятчии ще покажат изкуството си, а под тепетата пристигат и 10 майстори от Украйна. Предвиден е пленер за изработване на сувенири от царевична шума, майсторски клас и работилници за деца.

От 16 до 19 септември по уличките от най-високата част на Небет тепе до входа към архитектурно-историческия резерват ще се настанят готвачи, сладкари, производители и ресторантьори, които ще дадат цвят и аромат на празниците с традиционното събитие „Вкусът на Пловдив Заедно“. Наред с кулинарните изкушения – българска национална кухня, домашно приготвена храна, крафт бира, фермерски щандове, пчелари, открити шатри, атракция ще бъде и ретро количка за сладолед.