Човек е толкова голям, колкото големи са учителите му, призна Випуск 2017 на ЕГ „Иван Вазов”. Абитуриентите дойдоха с тениски и събраха 2500 лева за благотворителни каузи

Математичката Мая Янева взе приза „Красив ум”, в категория „Любовта, без която не можем” фаворит бе директорът Мариана Димитрова, а “Диамантеният юмрук” се оказа Цветан Петков по география

DSCF1012

„Дано птица ви мине път!” Това пожелание по знаковото стихотворение на Стефан Цанев отправи към зрелостниците от Випуск 2017 помощник-директорът и преподавател по български език Илко Василев. Емоционалното обръщение от името на директора Марияна Димитрова, която не успя да присъства на тържественото изпращане, трогна абитуриентите.

„Съзнавам отговорността да говоря пред бъдещия елит на България. Зная потенциала и целите, които сте си поставили. В пътуването, което ви предстои, сами ще преоткривате онова, което сте получили в училище, ще го оцените по-късно. Бъдете отговорни към себе си и не предавайте вярата на учителите си! Ще има подводни камъни в това пътуване, ще счупите кривото огледало на илюзиите, но не губете вяра в себе си! Имайте смелост да се влюбите в това, което правите. Вдъхновението и опитът не се губят с възрастта. Няма възраст за хората с големи мечти и каузи!”, развълнувано се обърна към випускниците Илко Василев.

DSCF1008

От името на абитуриентите Даяна Грозданова от 12 д клас благодари и перифразира сентенцията, че човек е толкова голям, колкото големи са учителите му. Благодари за думите и за мълчанието и пожела на преподавателите си да продължават да бъдат учители, защото това е кауза, която спасява.

Близо 2500 лева пък събраха с тениски абитуриентите от Руската гимназия. Повечето от тях замениха лъскавите тоалети и дойдоха на изпращането с фланелки в подкрепа на три каузи. Първата е в помощ на семейството на Емилия Ликова, чиито родители са болни от рак. Средствата са за лечение на по-малката й сестричка, която от стрес покрай болестите на майка си и баща си развила псориазис и има други здравословни проблеми. Четири паралелки се обединиха около тази кауза.

Други две избраха кампанията „С тениска на бала” на БЧК, която ще осигури стипендии за абитуриенти сираци, а други две продължиха миналогодишната кампания с тениски за деца с редки болести „Панаир на добротата”.

DSCF1004

Отсъствието на директора Марияна Димитрова съвсем не попречи тя да бъде фаворит за наградата в категория „Любовта, без която не можем”. „За човека, който ни посрещна в първия учебен ден с любов и грижа, за личността, която винаги е първа асоциация при споменаване името на гимназията”, аргументираха избора си зрелостниците.

За уверената ръка, поела щурвала на гимназията, когато се наложи бе призът „Вторият първи”. Това, естествено, бе дясната ръка на Димитрова – Вихра Ерамян.

За „Господар на времето” бе обявен преподавателят по история Диана Георгиева, чиято ерудиция претворявала събитията от миналото в уроци на настоящето и съвети за бъдещето.

„Жената, която с образното си слово пренася от връх на връх – от Олимп, през Синай, до Шипка и Околчица”, се оказа Мария Кочова. Тя си тръгна с наградата „Учителят от Олимп”, заради божественото спокойствие и търпимост, с което води учениците през магичния свят на скритите послания в литературните писания.

“Диамантеният юмрук” се оказа всеобщият любимец Цветан Петков по география. Отличието “Дяволът носи Прада” отиде при историчката Росица Кукунова, заради неподражаемия стил, покоряваща аудиторията сила на разума и неповторимо излъчване.

За “Пазител на галактиката” бе обявена физичката Лена Кръстева. Мотивите: “накара ни да вперим поглед във висините, да открием красотата на нощното небе, очарованието на звездните отблясъци и да повярваме в относителността на всичко, за да открием хармонията в хаоса на галактиките”.

Математичката Мая Янева взе приза “Красив ум”, а в категория “Руслан и Людмила” победители се оказаха преподавателите по руски Бранимир Филипов и Ирина Тончева.

С бурни овации бе посрещнат “Учителят, който светът крепи с раменете си”. За поредна година Илко Василев получава признанието на абитуриентите, заради “смелостта да се влюби в работата си, ежедневно да зарежда хората около себе си с вяра в утрешния ден, увличайки във вълнуващия полет на човешкия дух”. Щастие е да имаш учител, който иска да ти помогне да се възвисиш, който ти позволява да стъпиш на раменете му, за да докоснеш мечтите си, признаха абитуриентите.