В петчасов двубой едни срещу други се изправиха ученици от 4, 5 и 7 клас на СУ „Хр.Г.Данов“, представиха и проекти на еко къщи

Може ли да се измери температурата на въздуха с уши? Кога бурята става виелица? Откъде идва ароматът на дъжда? Защо швейцарците не обичат снежни човеци?

На тези още десетки любопитни въпроси от областите „Време и климат“, „Човешко тяло“, „Спорт“, „Храни и напитки“, „Животни и растения“ трябваше да отговарят отборите, които влязоха в интелектуалната надпревара в СУ „Хр.Г.Данов“. Вече станалото традиционно състезание „Дановиада“ е на път да засенчи телевизионните формати за знаещи – както с прецизно формулираните и подбрани въпроси, съобразени с възрастта на участниците, така и с потенциала на играчите. А това бяха ученици от четвъртите, петите и седмите класове, избрани след предварителен кастинг. По време на петчасовия двубой осем отбора от 4, 5 и 7 клас демонстрираха завидни знания, аналитично мислене и отлични умения за работа в екип.

Подготовката за първи кръг започнала месец преди надпреварата, като участниците търсили нужната информация в петте категории от Голямата книга с въпроси „Кой да знае“. За втори кръг трябвало да разработят модел на къща от рециклируеми материали, като за целта проучили всички възможни варианти да я направят пестяща вода и енергия. Голямото изпитание се падна на презентаторите, които имаха на разположение пет минути за представяне на проекта и предимствата на еко дома. В трети кръг отборите откриваха българско ястие с пъзел, като търсиха продуктите по категории на карта на училището. А накрая трябваше да ги приготвят, мерейки на везни за 4 порции.

„В задачите бяха вплетени всички предмети от учебния план. Проектираните къщи надминаха всички очаквания за ергономичност и природосъобразност. Вярваме, че задълбочените знания по темата ще им бъдат от изключителна полза в бъдеще. Във времето за подготовка учиха много, но по забавен начин. Разбраха, че докато създаваш въпроси върху текст, ти го научаваш. Много забавни бяха при избора на градски коли, когато се спряха на електромобили, но за дълги разстояния, поради липса на станции за зареждане, заложиха на бензиновите“, пояснява директорът Гергана Аврамова.

Журито обяви за шампиони учениците от 7 б клас, а за техни подгласници – 4 а и 4 б клас. Предстои трети кръг на “Дановиада” – на 24 май финалистите ще учат за миналото на българите в Плиска, Преслав и Двора на Кирилицата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.