p1040182

Известният френски писател Давид Фоенкинос ще даде старт на първото издание на Европейските писателски срещи, които започват тази вечер в Пловдив. Авторът на 13 романа, сред които “Шарлот” и “Деликатност”, ще се срещне с читатели в галерия “Енчо Пиронков” в Стария град.

Инициативата, чиито организатори са писетелят Недялко Славов и поетесата издател Божана Апостолова, е част от Есенния салон на изкуствата. Писателските срещи са фокусирани изцяло върху чуждестранни автори и имат амбицията да се превърнат в престижен международен форум с няколко гостуващи нобелисти през 2017 година.

„Идвал съм в България за представяне на мои книги – в София и във Варна, но приятелите ми  казваха, че обезателно трябва да дойда в Пловдив. Прекрасен град! За мен е чест, че съм първи гост. Щастлив съм, че съм в началото на това приключение!“ каза на пресконференция днес Фоенкиноси допълни, че е влюбен в България.

Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. Традиция, започнала от времето на Христо Г. Данов, със столетна история.

След Фоенкинос програмата ще продължи на 26 септември с известния руски писател емигрант в САЩ и познайник на Йосиф Бродски – Юз Алешковски. Останалите срещи са с испанския поет, носител на престижната награда “Хуан Рамон Хименес”, Мануел Рико Рего (10 октомври) и с френската поетеса Силви Жермен (носител на “Фемина” и младежкия “Гонкур”) на 16 ноември.

Организаторите са изпратили покана и на един от най-известните съвременни европейски писатели – авторът на “Елементарни частици” и “Подчинение” Мишел Уелбек, но засега участието му не е потвърдено.