С кръгла маса, посветена на баланса между образование и индустрия, стартираха чествания на 30-та годишнина на пловдивския филиал

Очакваме 1000 лева стартова заплата, казаха студентите

d221362e3eb03f21fa057fdd4fab704f

Давайте инженерни кадри, но не какви да е, а добре подготвени. Това призова днес бизнесът от региона на кръгла маса, посветена на баланса между образование и индустрия в пловдивския филиал на Техническия университет. В нея  участваха ръководителите на вуза, директори на 5 средни училища в Пловдив и 12 фирми, оборудвали лаборатории и дарили техника за обучение на студентите.

Днес филиалът на Техническия университет-София в Пловдив  отпразнува своята 30-та годишнина. От създаването си досега висшето учебно заведение е обучило над  9 700 инженери.

Участници в кръглата маса бяха и представители на 5 индустриални клъстера, в които  филиалът членува. Това са “Тракия икономическа зона”, “Информационни и комуникационни технологии”,  “Зелена синергия”, “Мехатроника и автоматизация” и „Аутомотив клъстер България”.

Директорът на филиала проф. Вълю Николов обясни, че от две години насам ТУ държи близки контакти с фирмите от индустриалния сектор.

„Качеството на изхода зависи от качеството на входа. За нас е важно също постъпващите кандидат-студенти да са с повече учения, за да достигнат по-високо ниво при обучението си при нас. Затова сме в непрекъснати контакти и с професионалните гимназии”, обясни проф. Николов.

Заместник – кметът по образование Стефан Стоянов акцентира на глада за инженерни кадри и посочи, че икономиката на Пловдив и региона годишно произвежда продукция за 6 млрд. евро, като 52% е производство.

„Вече навлизат компании с по-сложна механизация, които имат и по-високи изисквания относно кадрите. В тези фирми бързо растат възнагражденията, но се повишават и изискванията. Това поставя пред сериозно предизвикателство образователната система. Има какво да догонваме като световни стандарти”, подчерта Стоянов. Последно днес са водени разговори с френска фирма, която работи в областта на авиоиндустрията. Те също са проявили интерес към Пловдив.

От клъстер “Тракия икономическа зона” съуправителят доц. Никола Добрев заяви, че трябва да се инвестира в професионалните гимназии и децата да бъдат стимулирани да стават инженери. Това задължително преминава и през срещи с родителите.

Един от докторантите на ТУ и секретар на Студентския съвет Жулиен Жечев акцентира, че за колегите му са много важни платените стажове във фирмите от региона и града. Всеобщото мнение на младите специалисти е, че стартовата заплата за сектора трябва да е 1000 лева.

От фирма „Милар”, която е сред спонсорите на филиала, заявиха, че при тях възнагражданията варират от 800 до 3000 лева на месец, но условието е да заработиш три пъти повече над заплатата си. 60 на сто от кадрите на компанията са възпитаници на Техническия университет и средните училища. Сред тях имало доста мотивирани, които научили няколко езика, докато работят и стажуват зад граница, и се издигнали като специалисти.

За утре е насрочена  петата международна научна конференция ТЕХСИС 2016, в която ще вземат участие учени от България, Украйна, Беларус, Румъния, Чехия, Австрия, Франция, Турция и Нова Зеландия.

DSCF8794