„Целта е да откриваме потенциала на децата в най-ранна възраст и да го развиваме“, казва директорът Стефан Кичуков

Една от най-добрите български шахматистки, национална състезателка и многократна участничка в олимпиади и европейски отборни и индивидуални първенства открива и развива таланти в интелектуалния спорт. Преди месец екипът на ОУ „Д-р Петър Берон“ успява да привлече гросмайстор Емилия Джингарова, която вече е треньор и съдия, да води допълнителни занимания за напреднали ученици. Години наред тя е преподавала в чужбина, но от скоро се е завърнала в Пловдив, за да подготвя българчетата, които са се доказали като талантливи шахматисти.

„Преди промените в Пловдив е имало паралелки с профил „Шахмат“ и само за няколко випуска в тях са се формирали състезатели, прославили България по света. Нашата цел е да откриваме потенциала на децата още в най-ранна възраст, без значение дали в областта на спорта, изкуствата или науката“, казва директорът Стефан Кичуков.

За втора учебна година в училището има занимания по шахмат, в които участват 20 деца от подготвителна група до 4 клас. Техен треньор е майсторът на спорта Томас Маджаров.

През миналата учебна година, съвместно с ОДК-Пловдив, ОУ „Д-р Петър Берон“ организира турнир по шах. Тази година през месец май отново е планувано провеждането на състезание, в което да се включат трениращи към училищата ученици от града.