Грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна от 6 до 11 март включително. Това става със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

С нея се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта се издава във връзка с регистрирания нов епидемичен подем от грип и остри респираторни заболявания и в условията на епидемично разпространение на COVID-19 в световен план. Целта е превенция и ограничаване разпространението на вирусните заболявания и опазване здравето на децата и учениците. Занятията в училищата ще бъдат възобновени на 12 март (четвъртък). Учебният материал следва да бъде преструктуриран по преценка на преподавателите.

Припомняме, че тази година заради първата грипна вълна учениците бяха във ваканция от 28 януари до 9 февруари. Сега се налага втора ваканция заради зачестилите случаи на болни деца от грип тип В.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни. По тази причина се отлагат всички областни и национални кръгове на олимпиади и състезания, уточни началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова. Впоследствие ще бъдат насрочени други дати.

Препоръката към детските градини е да останат отворени при задължителни медицински прегледи на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.