От понеделник, 22 януари, Пловдивска област ще е в грипна епидемия за една седмица. Това стана ясно след заседанието на Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Оттам уточниха, че засега грипна ваканция не се налага, тъй като отсъстващите ученици са едва 17%.

Решението на Областния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания беше взето заради повишената заболеваемост, която стигна епидемични стойности – боледуват 206 на 10 000 души.

Последните резултати от пробите отчитат при 30% от изследваните наличие на грипни вируси.

„Ситуацията се следи ежедневно. Ще бъдат отложени профилактичните прегледи за деца и жени, мерките ще включват още отлагане на задължителните по календар имунизации от общопрактикуващите лекари, ограничаване на свижданията в болници и домове за стари хора, засилен филтър в детските и учебни заведения с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията. Броят на отсъстващите ученици все още не е тревожен, въпреки че се забелязва темп на повишаване. Ще продължим да следим тези данни и ако има промяна в ситуацията, винаги сме готови да свикаме щаба отново и да увеличим или намалим мерките“, коментира директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.