В концепцията на немската продуцентска къща за откриването е заложено деца и ученици да майсторят аксесоарите

Детски градини и училища ще бъдат призовани да изработят гривни на приятелството и така да подкрепят проекта Пловдив – европейска културна столица. Това е записано в творческата концепция на арт мрежата “Phase 7” за откриващото събитие на 12 януари 2019 година. Немската продуцентска къща спечели конкурса на фондация „Пловдив 2019“ с концепция под мотото „Всички ние сме цветове“. Упътване за изработката на гривните в унисон с мотото “Заедно” ще има и на онлайн страницата на фондацията.

Мащабният проект залага хората да бъдат приобщени като действащи лица през уикенда на откриването. Пловдив ще светне и заблести във всички цветове, когато важните места бъдат осветени в нощта, която ще даде начало на домакинството на града. Светещите фасади ще приветстват всички, които обикалят града след залез слънце. Предвижда се създаване на специално мобилно приложение за събитието.

Авторите залагат на два варианта за официалната част – коктейл в Тютюневия склад за ВИП-гостите, които след това ще се присъединят към шоуто на бул. „Цар Борис III Обединител“ в подножието на Античния театър.

Вторият предвижда официална част в Драматичния театър с реч на министър-председателя и кукери като главни действащи лица. На самия булевард пък ще бъдат разположени два подиума и главна сцена с кула. Публиката ще бъде от двете страни на бул. „Мария Луиза“.

Съществува и алтернативно предложение откриването да бъде на река Марица.

Заключителната част на откриването ще е под надслов „Всички ние сме Европа“. Тогава ято дронове с пироефекти ще се покажат в нощното небе на Античния театър и ще рисуват картини в небето над Пловдив. Дроновете поставят началото на заря, която ще бъде пусната от Джамбаз тепе, Таксим тепе и Античния театър.

Сред съпътстващите събития ще бъдат Ден на отворените врати в Операта, музикален фестивал в Тютюневия град, стълпотворение от артисти на Главната улица, палене на бенгалски огньове  и други. АМТИИ, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, спортни клубове и групи за музикално и културно наследство ще се присъединят към празника.

Много пловдивски училища взеха участие в информационната среща за проекти към програмата на “Пловдив 2019”. Артистичният директор Светлана Куюмджиева, заедно с директор “Програма” Гина Кафеджиян, представиха десетте основни категории, заложени в последната покана, и разнообразните дейности за включване на образователните институции в града. Възможността “В последната минута” дава шанс на всички добри идеи, ненамерили място до момента към програмата за 2019, да станат част от първата европейска столица на България. Част от училищата дойдоха на среща с идейни предложения, които смятат да развият в проекти, и получиха насоки и съвети за кандидатстване.