12-класничката ще учи компютърна лингвистика в Университета Тюбинген

С почетна грамота от Международната олимпиада по лингвистика се завърна от Прага зрелостничката от ЕГ „Иван Вазов“ Грета Христозова. Българските участници в престижната надпревара спечелиха 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, и 2 почетни грамоти.

„Това е едно от най-силните представяния на страната ни от старта на олимпиадата през 2003 година. Още повече, че тазгодишните задачи бяха сред най-сложните и нестандартните, давани досега“, обясни пловдивската състезателка, която завърши Руската гимназия с немски език.

Участниците показват знания в две състезания – индивидуално и отборно. В първото трябвало да се справят с 5 задачи за шест часа, последната от които изисквала да се попълва родословно дърво.

При отборната надпревара страната ни се включила с два отбора от по четирима ученици, които имали на разположение четири часа, за да се справят с една задача и да излизязат с общо решение. Задачата била свързана с три от малцинствените езици на Бразилия. В страната се използвали 180 местни езици, а състезателите трябвало да се справят с три от тях, между които имало връзки на фонетично ниво.

„Отговорите в диалога бяха написани на единия език, а ние трябваше да преведем въпросите на другия, без да имаме каквито и да е опорни точки, но се справихме“, казва Грета.

Единият от отборите ни се класирал само на 0,1 точка след САЩ, което ни наредило на второ място в света. Българските участници посветили постижението си на Боян Петров.