Издателят Стефан Пеев разработи образователен курс, в който да научи децата да рисуват, виртуализират и изграждат ръкописни шрифтове

 

dscf0071

Шрифтът, най-общо казано, е пълна колекция от букви, препинателни знаци, цифри и специални символи с определено начертание и тегло. Според експертите в областта на типографията, този тип култура у нас е твърде занемарена и като доказателство посочват факта, че повече кирилски шрифтове се създават от чужденци, а не от българи. Най-продуктивни се оказват руснаците, следвани от американците, а ние се нареждаме на едно от последните места.

Огромната небрежност към българската типография кара управителя на издателство „Контекст” Стефан Пеев да разработи образователен курс за ученици от специалност “Графичен дизайн” на Математическата гимназия. В рамките на проекта „Твоят час” 10-класници и зрелостници, на основата на свободен софтуер, ще се учат да рисуват, виртуализират и изграждат ръкописни шрифтове със и без засечки. След като получат базови познания за структурата на шрифтовете, работата с програмите по тяхното редактиране, на финала на курса всеки от учениците ще има и собствен ръкописен шрифт.

„Когато се преподава графичен дизайн, шрифтът остава встрани, покрай добиването на други знания и умения. Идеята ми е учениците да видят ръкописния шрифт в цялото му многообразие, да усещат разликата между ръкописен и калиграфски. Да изградят естетически усет за подбор на шрифтове. Ще се запознаят с основното деление на шрифтовете – серифни и безсерифни. В 20 век безсерифните добиват превес в някои области. Един от най-известните е шрифтът хелветика, който познаваме от аерогари и автогари”, обяснява Стефан Пеев, който също е бивш възпитаник на Математическата гимназия.

 

Смятам в бъдеще да се занимавам с графичен дизайн, затова този курс ще ми е страшно полезен, казва Кръстьо и добавя, че не може да правиш плакати и постери, без да познаваш особеностите на шрифта.

Зрелостникът Георги вижда себе си като интериорен или индустриален дизайнер и смята, че това поприще изисква задълбочени познания в областта на типографията. Все още се колебае между България и чужбина, но вероятно ще избере Националната художествена академия. Мечтата на абитуриентката Гергана е да има собствено студио за графичен дизайн, затова се е записала на извънкласната форма.

dscf0073