Всички 260 първокласници и второкласници се включиха в кампанията за профилактика на оралните заболявания

IMG-3167e4fadee34a6b222a8218dd824033-V

Грамота за изключителен принос към Националната програма за профилактика на оралните заболявания получи днес ОУ „Райна Княгиня”. Признанието е за масово участие на децата от първи и втори клас в инициативите по програмата на МОН, която се реализира съвместно с Българския зъболекарски съюз и националните консултанти по детска дентална медицина, по хранене и по хигиена на детската и юношеска възраст.

 

Всички 260 първокласници и второкласници участвали в проведените в училището три здравни беседи. Децата научили как е правилно да се мият зъбите, кои храни трябва да избягваме, за да бъдат здрави зъбите, как да ги предпазват от развитие на кариес и как помагат за това силантите.

Родителите също били запознати с дейностите по програмата и попълнили информирано съгласие децата им да бъдат прегледани.

 

Очакваните резултати от програмата, която продължава до 2020 година, е 70% от децата до 12-годишна възраст да имат знания и умения за опазване на оралното си здраве. Целта е половината от малчуганите на 6 години да бъдат със здрави временни и постоянни зъби, а до 70 на сто от тийнейджърите на 18 да нямат извадени.

dav
dav