Първият етаж на сградата, която се намира в покрайнините на града, вече е готов. Стотици родители дойдоха на презентацията по време на фестивала на здравето, за да подкрепят идеята

DSCF8233

Еко училище „Слънчев лъч” със стаи по златното сечение, с поточе, водопад, фонтан и самопречистващо се езерце, с биоградина и подземен естествен хладилник се изгражда в покрайнините на Пловдив. Първата официална презентация направи идеологът и двигател на проекта Мария Паева в рамките на фестивала „Здравей, здраве”.

Хармонична и здравословна среда и образователен процес, включващ слънчевата педагогика на Петър Дънов, сугестопедията на проф. Георги Лозанов и интегриране на Монтесори метод са основните цели и идеи на училището. В момента кипи усилено строителство, като първият етаж на сградата вече е готов.

Паева, която е собственик на принт студио, теглила кредит и купила поетапно 5000 квадрата земя в близост до квартал „Остромила”. Проектът за училищната сграда е одобрен от община Родопи и през февруари е започнал градежът на подземията, където ще има естествен хладилник. Двуетажната сграда, ориентирана по Васту архитектурата, ще е с обща квадратура 1800 квадратни метра. Входовете са от север и изток. В центъра на сградата ще има кристали, които да зареждат обстановката.

„Стъпих вече в първите класни стаи, които гледат към планината, и съм безкрайно щастлива. Надявам се до края на годината да започнем вътрешното обзавеждане. За да стартираме учебна дейност през 2017-2018 година, ни е нужна финансова подкрепа за довършителните работи, озеленяването и изграждането на спортните игрища, на водозахранването и външната ограда”, обяснява Мария Паева.

DSCF8230

Десетки родители препълниха до краен предел залата, впечатлени от идеята и готови да я подкрепят.

Целта е училището да заработи като частно основно с възможност за развитие до 12 клас. Учебните планове и програми ще бъдат съобразени с утвърдените на МОН, но организацията на учебния процес ще е коренно различна от тази в масовото училище. Целодневното обучение ще включва засилено сугестопедично обучение на английски с възможност за формиране на групи по немски и руски. За да развие интерес към науката са предвидени експерименти, забавна математика, логически игри. Всеки ден децата ще имат поне 10 минути музика. Предвидено е обучение по пиано, театрално ателие, курсове по  фотография и занаятчийски работилници за плъстене, тъкане, дърводелство и грънчарство, както и изучаване на български традиции и обичаи.

Мария Паева на първата копка със сина си, който дал и името на училището.
Мария Паева на първата копка със сина си, който дал и името на училището.

Заложени са и външни класни стаи, тъй като акцент в обучението и възпитанието е природосъобразният начин на живот. Именно затова е предвидено да бъдат засадени различни видове дървета в пространството около сградата. Децата ще рециклират, и компостират,  ще отглеждат собствена продукция в зеленчукова биоградина и сами ще я приготвят след това. В училищното барче ще се продават единствено биопродукти.

В един клас ще имам максимум 12 деца, макар че интересът е огромен.

„Нашата цел е да създадем среда, която подкрепя развитието на личността в цялост – ум, дух, тяло. Да дадем възможност за изява на индивидуалността и силните страни на всеки. Ще възпитаваме уважение към живота във всичките му форми”, обяснява Мария Паева. И добавя, че ще се организират излети, ежедневно учениците ще правят дихателни упражнения, ще играят йога и паневритмия.

Самата тя не е педагог по образование. Завършила е биотехнологии и фотография, а в момента кара дистанционно обучение за Монтесори в Индия.

11 КОМЕНТАРА

 1. Браво на тази жена и на всички, които са помогнали и помагат, от такива неща има нужда!

 2. Очакванията ми не се оправдаха! Презентация само, за да заявиш, че строиш сграда…Опасно е да си поверя децата на хора, които не разбират нищо от деца, а просто механично забъркват модерни думички….

  • Предполагам ,че да са подложени децата на ежедневен и перманентен стрес и храна, която е по скоро отрова, отколкото каквото и да било друго, е приемливо и не разочароващо !?Да не говорим за изкривяванията под тежестта на ученическите чанти, промиването на мозъци и пълненето им с непрактична информация и замяната на история и ценности.

   • Съгласен съм !!! Това е една алтернатива от която можем да се възползваме максимално !!

 3. Браво Маичка ! Успех и скоро да ни посрещнеш в твоята сбъдната мечта !

 4. Визитката за възгледите и начинът на живот на един родител е неговото дете – нали така? Г-жа Паева първо да претвори идеите, за които говори в отглеждането на собствения си син, а след това да обещава това на други родители! Какво здравословно хранене, биоземеделие, Монтесори педагогика, слънчеви лъчи и фонтани, когато десетгодишният й син е с наднормено тегло и агресивно поведение?

  • Не познавам г-жа Петрова и никога не съм я виждал на живо !!!
   Проблемите с килограмите могат да бъдат от различно естество . Агресията е повсеместна и причините са много – Интернет ,телевизия и много други и много други .
   Идеята е мащабна и ще видим крайния резултат .
   И най-важното : Не е задължително да водите детето си там !!!

 5. Човешката (БЪЛГАРСКА) злоба няма край !!!!!
  Това е ЧАСТЕН проект и не е задължително да го харесвате !!!
  Никой не Ви принуждава да записвате там децата си!
  Защо тази злоба и злъч ?!?! Оттам започва и агресията !!!
  Какво ще направи – ще видим крайния резултат !!!

 6. Все ще се намери някой, който да не вярва, че може да се случи нещо хубаво. Не е от злоба, от недоверие е. Злобата трудно се лекува, но недоверието може и да се разчупи. Успех на това начинание! Успех на учителите! Успех на децата! Успех на родителите!!! Ще бъде по-хубаво от традиционните училища.

 7. БРАВО Г-ЖО ПЕТРОВА. Дано да доживея деня в който във всеки град ще има поне по едно такова училище!!!!

Коментарите са затворени.