В Деня на отворените врати седмокласници влязоха в обновените работилници на гимназията, ученици от специалност „Мехатроника“ пробваха най-новото бижу на френския гигант, коeто минава до 310 км с едно зареждане

Градският електрически автомобил Пежо е-208 SUV паркира днес в двора на Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии. Най-новото бижу на френския автомобилен гигант е оборудвано с всички съвременни системи за безопасност, адаптивен автопилот, система за асистенция, която предупреждава за препятствия по пътя, следи трафика и има възможност за аварийно спиране при извънредни ситуации.

За тези и други екстри разказа търговският директор на компанията за Пловдив – Кристиян Горчилов. На 11-класниците от специалност „Мехатроника“, които първи имаха шанса да се запознаят детайлно с демонстрационния електромобил, той поясни, че се задвижва изцяло от електромотор, т.е. няма двигател с вътрешно горене, а батерия, която се зарежда. Момчетата бяха любопитни да узнаят колко километра може да измине с едно зареждане. „До 310 км“, поясни Горчилов и добави, че този модел разполага също с последно поколение навигация и автоматична смяна на режима на фаровете, както и с мултимедия.

Електромобилът бе една от атракциите в днешния Ден на отворените врати в гимназията. Директорът Бойка Борисова обясни, че в партньорство с „Пежо“- България предвиждат догодина нова специалност „Електрически превозни средства“. Затова от компанията решили да предоставят демонстрационния автомобил, за да привлекат интереса на учениците.

Седмокласници от Пловдив и региона разгледаха работилниците по строителство и двата автосервиза. Преди месец гимназията откри обновения по програмата за модернизация на дуалното обучение сервиз, оборудван с кодочетец за диагностика на различни марки автомобили. Той бе реновиран от учениците от строителните паралелки  в часовете по практика. Работилницата разполага с нов стенд, подемник, уред за балансиране на гуми. Бъдещите автомонтьори ще се учат да правят компютърна диагностика, да подменят компонентите по ходова част, спирачната система, да ремонтират двигатели и да сменят ангренажен ремък и масло.

„Идеята да поканим седмокласниците е, за да знаят какво ще учат, когато изберат дадена специалност. Не по-малко важно е да добият представа как ще се реализират, когато завършат. Тази година за първи път имаме прием за „Вътрешни ВиК мрежи“, тъй като гладът за специалисти е голям. Надявам се да има кандидати и за спедитори, защото това е в топ 3 на търсените професии в Европа, и тази година очаквам да реализираме прием“, каза Бойка Борисова.

Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, който е възпитаник на гимназията, и кметът на район “Източен” Иван Стоянов също се запознаха с екстрите на електромобила.