Целта на училището е не само да даде образование, но да направи от децата добри хора, казва министърът на образованието Красимир Вълчев

Образователната система трябва не само да дава знания, но и да възпитава, на прави от децата добри хора. За тази цел МОН готви стратегия за възпитателна работа, обяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него възпитанието е много важна част от обучението, която обаче била подценена през последните години. Затова се предвижда темата да стане основна в следващата година.

„Ще разработим документ, който ще съдържа политики, предложения за дейности по отношение на подобряване на възпитателната работа. Аз като родител искам от образователната система не само да развие максимума възможности на моето дете, но да го направи добър човек, дори с цената на по-сериозна дисциплина и рестрикции. Трябва да възпитаваме децата в толерантност, уважение, трудолюбие. Всичко това се опитваме да вплетем в учебните програми”, поясни министърът.

По думите му има и спорове по отделни теми, но повечето дебати са ползотворни, включително този за Истанбулската конвенция.

Министърът прогнозира недостиг на работна сила във всички сфери на обществения и икономическия живот. Затова е на мнение, че е много важно да има политически консенсус да се поддържа учителската заплата над средната за страната.