Такеучи Тенсей от Окаяма ще учи 10-класника от Руската Диян Георгиева да се храни с клечки. Мацуо изненада 17-годишната Марина Драганова кимоно и чехли

DSCF1591

Ученици от Окаяма опитаха пълнени чушки, нашенско кисело мляко, кюфтета, пържоли и, разбира се, шопска салата за „добре дошли” в Пловдив. Традиционна българска трапеза очакваше всяко от децата, дошло на културно-образователен обмен при гимназисти от ЕГ „Иван Вазов” и ЕГ „Пловдив.

Пловдив и японският Окаяма са побратимени градове повече от 40 години. В резултат на  активните връзки между двете страни, група от 10 ученици е на гости на свои връстници от града на тепетата. В рамките на една седмица децата ще споделят ежедневието на семейства на ученици от двете езикови гимназии. Домакините ще имат възможността да запознаят японските деца, които са на възраст от 12 до 15 години, с историята и културните забележителности  на града под тепетата.

„Нашите държави се намират от  двете страни на земното кълбо, далеч една от друга, но имат дългогодишни добри отношения. И двата града, носещи белезите на различни култури, имат богата история. Има какво да научим едни от други. През 2013 ни гостуваха представители на община Окаяма, на следващата година кметът Иван Тотев посети префектурата”, обясни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, който посрещна японските гости и техните ръководители днес в общината.

През 2020 Токио ще е домакин на олимпийските игри, а Окаяма ще отговаря за българските спортисти, уточни Юто Окама.

904a30e474973c3c8d64e975a75f8fdb

 

Програмата включва обиколка на основни археологически и културни обекти, посещение на Младежкия център, където японските и българските ученици ще участват в съвместни образователни инициативи. Специален акцент в развлекателната програма е разходка с драконовите лодки на Гребния канал. Децата ще имат екскурзия и до Бачковския манастир.

Две от японските деца ще живеят в семейството на 10-класничката Юлия Вързилова, чиято майка Елена Вързилова, е преподавател по български език в ЕГ „Иван Вазов“. Посрещнали ги с огромен сладолед, а вкъщи ги нагостили с домашно приготвени кюфтета, таратор, салати и плодове. Японските гости поднесли традиционни сувенири на всеки член на семейството.

DSCF1588

Такеучи Тенсей от Окаяма е настанен у 10-класника от ЕГ „Иван Вазов“ Диян Георгиев и вече е опитал българско кисело мляко, пържоли и шопска салата. Страшно харесал и кравето сирене. Довечера пък смятал да учи Диян да се храни с клечки, а ако му разрешат – да сготви нещо японско.

„Страшно харесвам японската култура, затова изобщо не се поколебах да посреща момче от Окаяма у дома. Той се впечатли от нашата народна музика, а аз от техния танц със самурайски мечове”, разказа Диян. Такеучи не знаел нищо за България, освен, че София е столица, както и за вкусното българско кисело мляко.

14-годишната Мацуо от Окаяма пък облече в кимоно 17-годишната Марина Драганова от ЕГ „Иван Вазов” още в първите минути на запознанството им. Държала да го направи веднага след като влязла у тях, въпреки видимата умора от многочасовия полет и изтощителната пловдивска жега. В добавка подарила чехли, а на родителите – зелен чай.

20294564_10211552496980579_5870914678971276466_n