Специалисти от БЧК ще консултират пловдивчани на 0700 147 44

Гореща телефонна линия за граждани разкри Община Пловдив съвместно с Областния съвет на БЧК. На номер 0700 147 44 от днес отговарят специалисти на Червения кръст, които консултират гражданите за поведението им в епидемиологичната обстановка и разпространението на коронавирус. Линията беше разкрита като част от мерките, които предприема Общинският оперативен щаб за превенция на коронавируса.Тя се обслужва от психолози, които от 8.30 до 17 часа оказват подкрепа на всички, изпаднали в тревожно състояние или паника.

„Целта е да внесем успокоение у хората, които са изпаднали в повишена тревожност. Когато човек е в такова състояние пада имунитетът, появяват се психосоматични симптоми като сърцебиене, задух, болки в сърдечната област, които не са свързани с конкретно заболяване“, коментира психологът Биляна Караджова, която днес е дежурна на горещата линия. Същото така се акцентира върху определени симптоми като температура, хрема, възпалено гърло, силна кашлица и треска. При съмнения БЧК специалистите ще насочват гражданине към личен лекар и към дежурния телефон на РЗИ.

В изпълнение на мерките за установяване на грипоподобни заболявания  вече работят три микробиологични лаборатории, в които се извършват  тестове за грип тип „Б“. Изследванията се правят в ДКЦ II, ДКЦ V и ДКЦ VII. В рамките на 30 минути се диагностицира наличието на грипен вирус, което спомага за започване на адекватно лечение в началния стадий на заболяването. Тестовете помагат на хората за изключване на подозрения за коронавирус.

Транспортните фирми са задължени да закупят дезинфектанти от аптеките и да пръскат салоните на превозните средства три пъти на ден – сутрин, обед и вечер.

„Третираме и дезинфекцираме автобусите според дадените предписания и от Община Пловдив, и от РЗИ“, обясни Костадин Тотков от консорциум „Пътнически превози Пловдив“.

Общинско предприятие „Чистота“ започва поетапно да обработва спирките на масовия градски транспорт със специален разтвор за дезинфекция.