Мажоретки поведоха шествието за патронния празник на СУ „Кирил и Методий“. Момичета и момчета в народни носии понесоха иконата на Светите братя

DSCF0929

„Горда съм да уча в училище, което пази народните традиции. Щастлива съм, че попаднах на учителите, които имам“. Това сподели 9-класничката Величка Коева на шествието на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Днес училището, което отбелязва патронния си празник, се събра пред Военния клуб, за да дефилира по Главната улица до барелефа на Светите братя в Стария град.

Облечена в народна носия, Величка разказа, че това е училището, което й дава самочувствие на българка. Момичето пее от 5-годишно и е решила категорично, че ще учи фолклор и след като завърши средното си образование. Любима й е Тракийската фолклорна област. Тя и съучениците й певци и танцьори с ентусиазъм подемат идеята за най-голямото училищно хоро. Всеки вторник и четвъртък в голямото междучасие, вместо да се тълпят пред павилионите за закуски или да проверяват профилите си в социалната мрежа, учениците танцуват, за да се заредят за останалата част от деня.

IMG_5935

Мажоретките, начело на шествието, създадоха истинско празнично настроение по улиците на града.

„Щастлива съм, че именно на този ден, в който почитаме делото на Кирил и Методий, празнува и нашето училище. А училището, това са децата. Щом те са тук, облечени в народни носии, че са толкова красиви и усмихнати, означава, че продължаваме завещаното от Светите братя“, каза директорът Таня Николова.

Редом до нея, в шествието се включиха кметът на район „Западен“ Димитър Колев и шефът на общинския отдел „Образование“ Донка Щилянова.

Патронен празник отбелязва днес Духовната семиналия, където рано сутринта пловдивският митрополит Николай отслужи божествена света литургия.

DSCF0933